donderdag 29 oktober 2020

Molave

Alweer een zware storm gepasseerd. Of zeg maar: tyfoon. 

Een tyfoon is een orkaan, maar dan afkomstig uit het Noord-Westen van de Stille Oceaan. Waar het dit jaar dus helemaal niet zo stil is.

En dat komt dan weer door La Niña, een fenomeen dat maar om de zoveel tijd voorkomt en dat meteorologen nog steeds niet helemaal begrijpen. Het heeft iets te maken met veranderingen in de stromingen van de oceanen, waardoor het koude water uit de peilloze diepten naar boven komt en de temperatuurverschillen met de lucht te groot worden. Het veroorzaakt meer en uitzonderlijk zware stormen, dat is de essentie. 

De voorspellingen voor Molave waren inderdaad niet min.

Nog nooit meegemaakt! De foto's tonen niet eens hoe zwaar het was. Dit filmpje toont het iets beter. De wind waaide standaard 120 kilometer per uur. Rukwinden tot 160 kilometer per uur !!!!!

Het huis stond urenlang te trillen. Deze storm duurde een volle dag, van 's morgens 6 uur tot 's avonds 6 uur. Twaalf lange gejaagde uren, waarin je eigenlijk niet echt iets kunt doen. Te veel onrust om huiswerk te maken, spelletjes te spelen, een boek te lezen of zelfs maar een film te kijken. (By now we know the drill, alle toestellen waren opgeladen.)

Toen het eindelijk weer kalmer werd en "gewoon" regende en woei, kwam de focus terug. De elektriciteit niet, dus warmden we een vooraf klaargemaakte schotel op ons kampvuurtje. 

Daarna toch nog een poging tot huiswerk maken. En spelletjes bij kaarslicht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten