maandag 12 oktober 2020

Klimaatvluchtelingen

Vijftigduizend mensen worden geëvacueerd. Deze foto toont waarom... Als U vooruit en achteruit klikt, dan ziet U nog meer hallucinante beelden.* Er worden ook brommers en vee gered, het levenskapitaal van de meeste mensen in de bergen waar de schade enorm is. Landverschuivingen, huizen die weggevaagd zijn, boten kapot geslagen.   

Vijftigduizend mensen geëvacueerd. 

Wij nemen vier vrienden in huis. 's Morgens om zes uur komen ze aan. Simon en Thomas in hun zwembroek en met duikbrillen op. Zo zagen ze tenminste nog iets door de striemende regen en konden ze waar nodig tot hun middel in het water.

Meteen gaan hun ouders nog even over en weer. Matrassen, boeken en de rest brachten ze 's nachts al in veiligheid. Nu willen ze de laatste meubels hoger zetten en de koelkast legen die drijvend als een ton zou tollen. Ze vluchten met een aardappel gratin, droge kleren, tandenborstels en spelletjes.

Veel hebben we niet gespeeld. Ons dak en bijna alle ramen lekken. Wanneer de storm - wind, slagregen - enorm felle rukwinden, enorm veel regen - op ons huis beukt, staan hier vier volwassenen en vier kinderen te dweilen. 'Met de kraan open,' dat lijkt ons wel een gepast spreekwoord. 

We eten om beurt, zodat er altijd een ploeg kan blijven hozen. 'Misschien moeten we deze nacht ook een beurtrol opstellen,' zegt Allerliefste. Gelukkig duurt mijn speellijst meer dan zeventien uren. De steel van een mop blijkt een uitstekende microfoon en natte beton is de ideale dansvloer.

'Voorzichtig op de trap!' herhaal ik voortdurend. 'Spekglad en niet het moment om naar de spoed te gaan!' Als de storm even kalmeert, willen we een alleenstaande buurvrouw met twee schoolgenootjes checken. G. sliert van de trap, met wafels en al. Een dikke kap in haar elleboog. 

Ik vertrek dan maar alleen met Jana, watersandalen aan en fietshelmen op. Zij is er niet gerust op, maar gelukkig zie ik de kinderen een bordspel uithalen. 'Volgens het internet valt onze wijk vanavond zonder elektriciteit. Heb je chirurgische plakkers voor die wond?' Terug thuis plak en verbind ik. Allerliefste kookt en bakt om acht monden een tijdlang zonder kookvuur en oven te kunnen voeden. 

De elektriciteit blijft gelukkig draaien. Misschien wordt het rond middernacht onderbroken, want dit in combinatie met springtij, maar daar merken wij niets van. De storm gaat tegen de avond liggen. Dweilen moeten niet meer in ijltempo uitgewrongen, we nemen nu om beurt een warme douche.


Klaar voor de bonte avond. 'Inschrijvingen bij Jana!' En een half uur om voor te bereiden. G. en ik slepen kussens en dekens aan. Kent U die klassieker, waarin de ene het bovenlichaam speelt en de andere de benen neemt? We verzinnen zwangerschapsyoga met Ms. Pascaline. 'A vos marques!' commandeert de Franse turnleerkracht streng en de benen gaan onmogelijk hoog de lucht in.

De voorbereiding is misschien wel plezanter dan de eigenlijke opvoering. Maar zo krijgen ze tenminste wat culturele bagage mee. Jana zingt, I. doet aan waarzeggerij, Allerliefste haalt zijn gitaar boven, Thomas' surprise act is een echte verrassing. 

Lukas is Comedian Chris. Hij vertelt twee Jantjesmoppen, heel schattig. De ideale opwarming voor Simon die 'Eruptie' brengt. Een reeks boeren. Komt het door de vermoeidheid of is het echt grappig? De storm eindigt met de slappe lach.

En kort daarna, iedereen gezellig over winddichte en min of meer droge slaapkamers verspreid.   

        

* Edit: Heel anders dan deze reeks in het historische centrum weergeeft. Ook veel schade daar, maar meer fotogeniek. Ongelooflijk, die watermassa

Zonder filter is de realiteit... Zucht. Het bootje van een vrouw die op het punt stond om te bevallen, is gekapseisd. Zij en haar baby hebben het ziekenhuis nooit gehaald. Twee jonge ouders die na een trouwfeest zo snel mogelijk terug naar hun kinderen wilden, zijn door een stroom weggevaagd. Er zijn tientallen doden en (op 16 oktober) nog steeds 15 mensen vermist. 

        

Geen opmerkingen:

Een reactie posten