maandag 10 augustus 2020

Agent Orange

Vandaag is Agent Orange Day. Al had daar gerust de hele regenboog kunnen staan. Er was namelijk ook Agent Pink, Green, Purple, White en Blue. Al die herbiciden werden vanuit de VS naar Vietnam verscheept. 

In vaten met oranje, roze, groen, paarse, witte en blauwe strepen zat 2,3,7,8-tetrachlorodibenzo-p-dioxine. Dioxine, herinnert U zich dat nog? Puur vergif. De meeste vaten hadden een oranje kleur, daarin zat dan afhankelijk van de mix Agent Orange I, II, III en 'Super Orange'

Bedoeling was de jungle ontbladeren, zodat de vijand (soldaten uit Noord-Vietnam en guerilla in Zuid-Vietnam) zich niet langer kon verstoppen. Ergens las ik dat het ook op landbouwgrond gesproeid werd, om de oogst te vernietigen en soldaten en lokale bevolking uit te hongeren.

Op 10 augustus 1961 begon het Amerikaanse leger voor het eerst te spuiten. Tot 1971 ging dat door, twintig miljoen gallons in totaal. Omgerekend is dat zo'n 90 miljoen liter. 

Het gebeurde met helikopters maar ook door vrachtwagens en mannen met een tank op hun rug. Ze sproeiden tot vlakbij de grenzen van hun eigen basis. Soldaten grapten onder elkaar 'Only you can prevent a forest!'  Een parodie op een populaire Amerikaanse antibosbrand campagne.

Sommigen kregen er ongelooflijke jeuk en uitslag van. Legerleiding en militaire dokters konden er niets beters op verzinnen dan afspoelen, dat bracht tijdelijk verlichting. Dat het water zelf waarschijnlijk ook vergiftigd was, wisten ze niet.

Tien jaar later stierven duizenden mannen aan kanker, leverfalen, spier- en hartziekten. Nog duizenden werden met onherstelbare neurologisch schade naar de psychiatrie verbannen. En anders kregen hun vrouwen de ene miskraam na de andere, of baarden ze kinderen met een of meerdere (ernstige) beperkingen.

Niemand kon destijds de ernst inschatten. Wanneer de vaten met dat goedje leeg waren, sneden soldaten het metaal in twee en gebruikten ze de helften als barbecuestel. In de jungle vulden Amerikaanse, Australische en andere soldaten hun helmen in waterplassen en dronken zo rechtstreeks het gif. 

Ook de bevolking in Vietnam, Cambodia en Laos wist van niets. Ze wasten zichzelf en hun kleren in vergiftigde rivieren. Aten vis uit die rivieren. Fruit, groenten en rijst van besproeid land. Dieren die op dat vergiftigd land gescharreld en gegraasd hadden. Vogels die tijdens het sproeien dood neergevallen waren. 

Zie ik hier kinderen met vervormde ledematen, dan vraag ik me telkens af of het een verlaat effect van Operation Ranch Hand is. Er zijn 400.000 mensen aan gestorven, 2 miljoen leidt aan Orange ziekten en een half miljoen kinderen draagt de gevolgen.

In 2004 stelde een groep Vietnamezen zich burgerlijke partij, de rechtszaak tegen de toenmalige leveranciers loopt nog altijd. Wilcox, van wie ik het beruchte boek over Chemical Warfare las, zei tegen een Vietnamese krant dat de Amerikaanse regering blijft weigeren om slachtoffers te vergoeden. 

'Because that would mean admitting that the U.S. committed war crimes in Vietnam.'

      

Geen opmerkingen:

Een reactie posten