woensdag 6 mei 2020

Cultural reference

De eerste 40 seconden... Vanochtend beschreef Lukas deze scène. Of eigenlijk was het een parodie.

'Als je het mij vóór 14u55 vraagt, dan ben ik negen. Vraagt iemand het daarna, dan ben ik tien. Cultural reference?'

'Friends! The Bings!' antwoordde ik. Hij houdt mij scherp. Te pas en te onpas gebruikt hij quotes uit Forrest Gump of de Truman Show, van Monty Python, Het Geluidshuis en Het Eiland ... 'Cultural reference?' vraagt hij dan. We moeten hier altijd alert zijn.

'Klopt wel niet helemaal,' zei ik. 'Je bent om 9u55 geboren.'
'Jamaar!' protesteerde hij. 'Tijdsverschil tussen België en Vietnam.'

'Als je hier geboren zou zijn, denk je dan echt dat ik zolang gewacht zou hebben om jou te zien?'
'Maar mama!'
'Tut-tut-tuut. Mijn weeën zouden hier ook 's nachts begonnen zijn. Papa zou Jana ergens onderbrengen en mij met een taxi naar het ziekenhuis brengen. Tegen tea time zou ik je in mijn armen hebben. Zeg! De namiddag is hier echt veel te warm om te bevallen!' 

Ik moet hem ook scherp houden.

'Weet je wat? Je denkt aan mij om 9u55 en om 14u55 nog een keer.'
'Akkoord! Ik ging eigenlijk toch al de hele dag aan jou denken, hoor.'

Hij lacht. Wat hou ik van dit soort gesprekken. Half in het Engels, met liefs en rekensommen tussendoor.


Want tien wordt hij dus. Tiener. En dat is een serieuze zaak, met serieuze gesprekken. Hij weet al zo ontzettend veel, door gewoon te 'zijn'. En ook zo ontzettend veel uit boeken en films. Van luchtvaart tot de Falklandoorlog, van zijn favoriete vines tot echte klassiekers. Cultural reference? Ik moet zien dat ik mee blijf.

Maar hoe ruim zijn interesses ook, en hoe breed zijn wereldbeeld, hij kruipt nog altijd graag op mijn schoot. Hij kan nog altijd goed en heel luid 'neen' zeggen. Hij houdt nog steeds van voorgelezen worden en is nog altijd blij met niets meer dan een postkaartje. Hij leunt nog steeds graag op zijn zus, figuurlijk én letterlijk. Hij ligt nog bijna elke dag met zijn speelgoedauto's op de vloer en heeft standaard allerlei systemen en fantastische verhalen in zijn hoofd. Zelfs op de fiets is hij nooit gewoon aan het fietsen, maar coureur of air traffic controller. In het zwembad moet met een bommetje, naar bed met protzoenen en knuffels. 

De schattigste tiener ooit. Dat is geen contradictie.

*** Proficiat, jongen. En houden zo. Tot je de schattigste 100-jarige ooit bent. *** 
                       

1 opmerking: