In mijn hoofd klinkt het virus zoals het deuntje van Colora, de verf-reclame. En ik zing heel veel keren per dag met mijn handen onder de kraan 'I am washing my haands. I am washing both haaands. With soap and warm waaaaaaaater. Am IIIIII wa-ashing myyyyyy haaaaaaaands.'
Heb ik van de kinderen geleerd. Best met lauwwarm water en 20 seconden lang. Oftewel zolang als twee keer het bekende happy birthday deuntje. Het schijnt de meest effectieve preventieve maatregel te zijn en is hoe dan ook zowat het enige wat ik kan doen om de sfeer erin te houden. Want vrolijk worden we er verder niet van.
Werden we in Maleisië - warmte camera's op de luchthavens, gezondheidsadvies in elke openbare ruimte, mensen met mondmaskers - steeds vaker met het bestaan van dat virus geconfronteerd, dan werd het terug in Vietnam pas echt menens.
Overal - in de lift, bussen, horeca, musea en op spiegels van openbare toiletten - hangen affiches vol goede raad. 'Are you coughing? Please, wear a mask.' Afbeeldingen van het juiste soort masker, dat trouwens al bijna niet meer te verkrijgen is. 'Go to the doctor if you don't feel well!'
Of nog beter: bel de hotline. Ook alomtegenwoordig zijn pompjes met hand sanitizer. En stap-voor-stap instructies van hoe je handen te wassen. Maar dan zonder happy birthday.
Vietnam is een buurland van China. Hier werken tienduizenden Chinese arbeiders en komen jaarlijks ook honderdduizenden Chinese toeristen. Zeker de voorbije week, toen Zuid-Oost-Azië massaal vakantie had, is er tijdens Tê't weer heel veel heen en weer gereisd.
Better safe than sorry, denken ze hier. En omdat het een totalitair regime is kunnen ze zomaar de grens met China sluiten. Chinezen die tijdens Tê't naar huis geweest zijn en terug willen komen werken, worden niet binnen gelaten en raken hun job kwijt. Eender wie die in China geweest is, of soms zelfs maar een tussenlanding had in China, komt er niet meer in.
Verder kan de overheid zonder meer alle openbare bijeenkomsten afschaffen. Allerliefste en zijn collega's moeten seminaries, vergaderingen en trainingen in kleuterscholen uitstellen. Voorlopig zijn daar ook geen kleuters. De regering heeft zonder duidelijke einddatum het 'terug naar school' opgeschort. De komende week blijven álle scholen in Vietnam dicht.
Het is géén vakantie, liet onze internationale school weten, de leerlingen krijgen per mail taken toegestuurd. Maar zo zien onze kinderen het niet. Lukas speelt tussen de opdrachten door met zijn kleine vliegtuigen en op de nieuwe flight simulator die hij online ontdekt heeft. Jana tekent.
Een week geen school. Het resultaat hopelijk wat zij op papier zette.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten