donderdag 24 oktober 2019

Dictatuur rijmt op censuur

Sommige concepten moeten wij aan de kinderen niet meer uitleggen. Wat democratie betekent, bijvoorbeeld, en wat de gevolgen zijn als die aan diggelen ligt. Met het eenpartijstelsel van Vietnam ondervinden ze dat namelijk zelf.

Zo kunnen ze nooit gehoor geven aan de opeenvolgende oproepen van Greta Thunberg. Zelfs als zou hun school (hoogst waarschijnlijk) achter een klimaatmars staan, stakingen en optochten zijn hier verboden. De enige vorm van actie die de kinderen hier kunnen voeren, is het strand opruimen. Niet echt iets dat veel structurele verandering teweeg brengt.

Zo weten ze dat hier in huis een paar verboden boeken rondslingeren en - update! - dat ze de nieuwste film van DreamWorks niet kunnen zien. Waarom niet? Let in de trailer tijdens de 17e en 18e seconde maar eens goed op.Zag U de kaart van de Zuid-Chinese Zee? Zelfs die naam horen ze hier niet graag, zeg liever Oost-Aziatische zee. Vietnam gaat niet akkoord met de stippellijn op de kaart. De eilanden die China in de film en ook in het echt claimt, zijn volgens Vietnam eigenlijk Vietnamees.

En dus wordt de film hier niet gedraaid. Pech voor wie het komende regenseizoen graag eens naar de cinema zou gaan. Het concept censuur moeten wij aan de kinderen ook al niet meer uitleggen.
         

1 opmerking:

  1. Ik ben 5x over die twee seconden gegaan, maar had het dus totaal niet door (om eerlijk te zijn wist ik zelfs niet dat Vietnam en China daar niet overeenkomen, noch dat Vietnam zo'n zware dictatuur heeft). Worden mensen (thuis) dan ook gecontroleerd op zaken zoals vb. die verboden boeken? Wat zou de straf zijn als die bij jullie ontdekt zouden worden?

    BeantwoordenVerwijderen