donderdag 19 september 2019

Oh september! (3)

Met uw nieuw schooljaar ... Lukas gaat naar de volgende graad. Twaalf leerlingen in zijn klas en een nieuwe juf. Jana naar hét middelbaar. Een lessenrooster, verschillende lokalen, haar eigen kluisje en veel meer huiswerk. 

Ik was altijd al betrokken bij het schoolleven van de kinderen, maar nog nooit zoals hier. Wie internationaal gaat, moet namelijk veel meer in de gaten houden of wel geleerd wordt wat geleerd moet worden.

Zal Lukas terug in Gent gewoon in het zesde leerjaar kunnen instappen? Krijgt Jana de leerstof waarmee ze in België naadloos op de tweede graad van het secundair onderwijs kan aansluiten?

Zo komt het dat wij onlangs Google's vertaling van een paar eindtermen zaten te verbeteren. Als U ook nieuwe leerdoelstellingen in het Engels kunt gebruiken, die voor wiskunde en wetenschappen van de eerste graad A-stroom bijvoorbeeld, geef gerust een seintje. We kunnen ook een document delen waarin de studiejaren in verschillende Europese landen vergeleken worden. En een studie van het internationale programma voor Frans-als-moedertaal en Frans-als-tweede-taal.

Uit onze eigen fluo markeringen van de voorbije weken konden we opmaken dat Jana daar precies tussen valt. De Franse moedertaalklas is te hoog gegrepen, in Frans-als-tweede-taal leert ze te weinig. Na wat experimenten en veel gesprekken met directie en leerkrachten, hebben we Belgische leerboeken besteld en besloten dat Jana dit jaar haar eigen traject volgt.

Ik geef de kinderen al langer dan vandaag Nederlandse les. Sinds we in Vietnam wonen oefen ik wekelijks, na school op school, met elk van hen een uur lang spelling en stamtijden. Nu geef ik dus ook Frans. Dat gebeurt binnen het lessenrooster, op school in mijn eigen lokaal, tijdens de blokken 'tweede taal'.

Ik werk dus één op één met mijn eigen kinderen in de klas, in totaal vier uren per week. Plus lesvoorbereiding. En opvolging. Voor Nederlands krijgen ze zelden huiswerk, voor Frans moet Jana werkwoorden oefenen. Hier, gebruik die bordstiften maar gewoon op ons raam. Thuis ben ik dezer dagen vaak ook nog een beetje juf.

3 opmerkingen:

  1. Zo tof dat je dat doet! En niet evident ook, want een taal spreken is één ding, ze onderwijzen iets heel anders.
    Jullie gaan volgend jaar dan terug, als ik het goed lees?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Haha, Lotte, wat een expat niet allemaal moet regelen, hé?! Ja, Haaike, we gaan zomer 2021 terug... De timing was altijd al drie schooljaren, Vietnam is een tijdelijk avontuur.

    BeantwoordenVerwijderen