dinsdag 5 maart 2019

Twee: meisjes & wetenschap
Na de wetenschapsbeurs midden in het schooljaar tijd voor wat historisch perspectief. Komt de dochter op een doordeweekse dinsdag thuis met het levensverhaal van Mary Anning.

'Als je dat in het Nederlands wil lezen, dan vind je het ongetwijfeld in Meisjes en Wetenschap,' zeg ik. Ze bladert naar pagina 17 en leest hoe de fossielenjaagster op 12-jarige leeftijd het eerste volledige skelet van een ichtyosaurus ontdekt. De eerste ooit! Tot dan wist nog niemand van het bestaan van dinosaurussen af!

De dochter vindt het een ongelooflijk straf verhaal. Ze bladert verder naar primatologe Jane bijna-Gorilla's-in-the-Mist Goodall, kosmonaute Valentina eerste-vrouw-in-de-ruimte Tereshkova en dan terug naar fysica en chemica Marie met-haar-eigen-TED-talk Curie en de eerste vrouwelijke wetenschapper ooit: Hypatia.

'Geweldig boek, mama!' Sindsdien leest ze op school, op het strand, op restaurant over werk en leven van 50 vrouwelijke wetenschappers die met hun bevindingen onze wereld blijvend beïnvloed hebben.
     

1 opmerking: