donderdag 7 januari 2016

Apart statuut voor functionele bewegers

Als niet sporten het nieuwe roken is, ben ik een verstokte roker.
De enige plek waar ik graag zweet is in de sauna.

Ik begrijp ze niet, die mensen die op vrijdagavond vrijwillig het lijf afbeulen. De plekken waar dat gebeurt, zijn doorgaans te groot en te kil. Er hangt een onfrisse geur en de muziek is niet te harden. Op de flikkerende tv-schermen is niets interessants te zien. Er lopen spierbundels die je in een donker steegje liever niet tegenkomt. En of ze nu een fitnessabonnement hebben of rondcrossen in open lucht, diegenen die twee of godbetert drie, vier, vijf! keer per week 'tijd voor zichzelf nemen' en 'hun lichaam verzorgen' kunnen ofwel over niets anders meer praten dan 10 miles hier en marathon daar. Ofwel lopen ze een knieblessure op waarbij iedereen verondersteld wordt mee te leven.

Ook al ben ik onderhand een paria en willen verzekeringsmakelaars - ondanks de aangetoonde meerkost van sportblessures - hun premies voor niet-sporters maar wat graag verhogen, ik doe niet mee. Ik strek en buig mijn benen al elke dag op de fiets naar het werk. Ik buk regelmatig om een stuk speelgoed op te rapen. Ik loop trappen met extra gewicht in mijn handen - een volle wasmand bijvoorbeeld. Soms zet ik een spurt in om een trein te halen. Ik vrij op gezette tijden. En als ik op de radio een goed nummer hoor, draai ik het volume hoger om te dansen. Dat moet qua lichaamsbeweging volstaan.

Ik weet dat er nog zijn die vooral functioneel bewegen. Misschien moeten we ons verenigen. Dan krijgen wij, naarmate sporters terrein winnen, een bijzonder statuut. Komt er in de toekomst op openbare plekken wie weet een aparte ruimte voor ons, net als voor rokers. Een ruimte om onszelf te zijn: niet actief.

Een sauna lijkt mij wel geschikt.

12 opmerkingen:

 1. Ik heb een fitbit die mijn stappen telt, het durft al eens tegenvallen dat functioneel bewegen in mijn geval.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ah, dat maakt mij nu wel nieuwsgierig, zie. Misschien beweeg ik ook wel minder dan ik denk. Wat meet jouw fitbit?

   Verwijderen
 2. amai, dat denk ik ook soms als ik me in fluo-gehuld door het park sleep! Die runners-high kan maar beter de moeite zijn (als ik er ooit toe kom)!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als het zover is, laat mij iets weten. Dan moedig ik je aan vanuit het raam! ;-)

   Verwijderen
 3. Haha, heel grappig, zij het totaal niet herkenbaar (ik ben zo'n type dat graag sport, een halve marathon wil lopen en nu lastig loopt door een rugblessure)!
  Al hoop ik dat ik soms toch ook nog binnen mag in de sauna ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik doe ook aan functioneel bewegen en wil mee op zoek naar een gezamelijke ruimte voor ons. Voor mij graag een ideaal geplaatst bankje in't park: zo eentje waarbij je niet in de wind zit, de zon op je gezicht kunt voelen en ondertussen een mooi overzicht hebt op je spelende kinderen. Meer heb ik niet nodig ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kokerpark? Acaciapark? Fluweelpark? Op voorwaarde dat de zon schijnt... Je zegt het maar! ;-)

   Verwijderen
 5. Sporten. Laat u niet overhalen. Chipkes op de zetel zijn lekkerder dan gaan lopen. En in de kinepolis zijn er soms ook marathons ^^ #teamgezijtzotmetuwgeloop

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beloofd, ik ga niet plooien. Ik sluit mij aan bij het #teamgezijtzot...

   Verwijderen
 6. Ik doe mee met de nieuwe beweging van het functioneel bewegen!
  Als ik zie hoeveel keer per avond ik de trappen thuis op- en afloop in de hoop het huis opgeruimd te krijgen, hoe ik met wasmanden zeul, hoeveel km ik afleg in de Ikea en hoe vaak per dag ik een gewicht van 11kg (zijnde: de dochter) ophef, moet dat inderdaad volstaan.
  De huisvrouwen van vroeger gingen ook niet sporten he, die kregen forsballen met de afwas en de vuile onderbroeken te schrobben. Al hoeft dat gelukkig nimeer.
  Maar hoe onnozel zijn we, dat we voor alle fysieke inspanning een machien kopen, om vervolgens te zagen dat we vet en slap worden, en dan (vaak met de auto!) naar een sportcentrum te rijden om daar wat nutteloos te gaan bewegen in een ode voor strakke billen en buiken? Als ik vind dat mijn gat blubbert, neem ik gewoon wat vaker de trap ipv de lift ;)

  BeantwoordenVerwijderen