vrijdag 20 november 2015

De duidelijkste krant

De dag dat zij - een kleuter nog - vroeg wat 'indexsprong' precies betekende, besloten we: als ze treffelijk kan lezen, krijgt ze een abonnement. Sinds september is het zover. Cadeau voor haar 8ste verjaardag: een schoolabonnement op Wablieft.

Elke week op woensdag of donderdag valt hij in de bus, de duidelijkste krant van het land. Elke week is ze benieuwd. Wat is het nieuws? Welk woord zoekt het kruiswoordraadsel? Ik kijk er ook telkens naar uit, samen met haar én vanuit professioneel oogpunt. Wat zet de redactie op de cover? Hoe brengen ze het nieuws in heldere woorden? Hoe doseren ze deze keer slecht en goed nieuws?


De krant circuleert bij veel volwassenen thuis, in het tweedekansonderwijs en in talloze lessen NT2, Nederlands als tweede taal. Ook veel kinderen lezen Wablieft. De redactie is zich daar duidelijk van bewust. Zo las ik op de eerste schooldag een reportage over kinderen die in hun pyjama naar de klas mochten komen, kwestie van rustig aan het jaar te beginnen. Vorige week stond de nieuwe K3 op de cover. Op de sportpagina's ging het al eens over Zwerkbal van Harry Potter in het echt.

Maar schijn bedriegt. Het is géén kinderkrant (zoals deze). De redactie brengt ook slecht nieuws. Bijvoorbeeld: de aanslagen in Parijs.

Ik was benieuwd hoe ze het zouden aanpakken. Vind het alweer knap gedaan. Een greep uit de artikels verspreid over de cover en pagina 4.
  • 'Parijs in rouw': mooie titel. Beter dan pakweg 'Gruwel in Parijs' zoals zoveel media gebruiken.
  • Droge feiten, niet verbloemd maar wel ontdaan van details: 'De daders van de aanslagen schoten op gewone mensen in een concertzaal, op een terras, op straat. Er vielen meer dan 130 doden.' 
  • Wablieft stelt ook kritische vragen: 'Frankrijk reageert hard en bombardeerde al in Syrië. Zullen de bommen op Raqa en op andere plekken in Syrië de terreurgroep IS zwakker maken?'
  • En er is altijd een woordje uitleg: 'De dienst voor inlichtingen is van de overheid. Speurders van de inlichtingen houden mensen in de gaten. Hielden ze de daders voldoende in de gaten?'

Maar het meest gecharmeerd was ik door de opiniepagina. 'Deze week schrijft Wablieft geen mening. Er zijn zoveel meningen, zoveel oordelen. Daarom laat Wablieft deze plek nu wit. We denken aan alle slachtoffers van geweld.'Andere media zouden een gelijkaardig standpunt uitwerken in een column van een hele pagina. Wablieft houdt het kort maar krachtig. Het is van het zuiverste dat ik deze week over Parijs gelezen heb. Wablieft bestaat 30 jaar. Als het aan mij ligt nog vele jaren. Wij blijven geabonneerd.
     

2 opmerkingen: