dinsdag 27 oktober 2015

I fade to grey

Bij dit bericht hoort een soundtrack: druk op play. Tot twee jaar geleden associeerde ik dit nummer voornamelijk met een hese fluisterstem. Als ik nu in een bui ben van zwoel meezingen, denk ik in de eerste plaats aan het feit dat ook ik langzaam grijs word. Dat ik dat proces niet langer kan verbergen door de meest in het oog springende stugge witte haren uit te trekken. En nog voor het nummer voorbij is, vraag ik me vertwijfeld af of dat doorschemerende grijs nu sexy is of net niet.

Sommigen beweren namelijk stellig van wel. Grey is the new blonde! roepen ze en ze verzamelen plaatjes van knappe grijsharigen. Maar als ik die goed bekijk, zie ik ofwel vrouwen van 60 en ouder die na twintig jaar kleuren gestopt zijn (en Iris Apfel natuurlijk). Ze hebben gelijk, op hun leeftijd staan ze werkelijk prachtig met grijs haar. Hun kraaienpootjes en zacht zwabberende hals verdwijnen naar de achtergrond, alle aandacht wordt getrokken naar het zilver dat zo schitterend oplicht in hun kapsel. Ofwel zijn het prentjes van Hollywoodsterren en van die piepjonge modellen: hun natuurlijke haarkleur is zwart, bruin of blond; kraaienpootje of nek-kwabben zijn in de verste verte niet te bekennen. Die (expres!) grijs gekleurde haren zijn mooi, ja. Maar dat is niet zo verwonderlijk, strak in het vel kom je met alles weg.

Nog meer van die meisjes bij (c) Aaron Tyree

De enige die het doet in mijn leeftijdscategorie is stijlicoon Sarah Harris. Op internet vind ik niet hoe oud ze is (wel dat ze al vroeg grijs werd), op basis van haar wallen en beginnende rimpels schat ik haar in de veertig. Eigenlijk maakt dat niet uit: ik ben 35 en probeer met haar beeltenis in gedachten alleen maar te bedenken of ik binnen een paar jaar ook met zo'n blauwe trui en witte paardenstaart kan rondlopen. 

Sarah staat op nummer 9 in de lijst van best geklede vrouwen. Haar vaste combinatie is zilver en blauw.
Heeft U dat trouwens goed gezien? Grijs haar is niet hetzelfde als kort haar.

Dat verven, dat zie ik namelijk niet zitten. Deels uit principe. Het is niet logisch dat vrouwen verondersteld worden hun grijs te verstoppen en mannen niet. Ja, ik wéét dat een grijze look een vrouw veroudert, maar dat komt ondermeer door de sociale bril waarmee we kijken. Waarom anders zien we bij grijzende mannen eerder sexappeal dan ouderdom? (Denk aan cliché George Clooney.) Omdat we daartoe collectief bereid zijn. Deels omdat ik te lui ben. Een lijf vraagt al zo veel tijd en aandacht. Ik lees liever een boek dan dat ik om de paar weken naar de kapper moet. En dat moet als je eenmaal begint te kleuren: anders zit je met uitgroei. (Doe-het-zelf gesukkel in de badkamer zie ik al helemaal niet zitten.) Deels omdat ik op mijn hoofd geen rommel wil. Zelfs de verantwoorde producten lijken mij maar een vies boeltje. Als ik mijn lang dik haar wil houden, laat ik het waarschijnlijk best ongemoeid.

Als ik die Sarah nog een keer goed bekijk, denk ik dat ik best wel eens voor natuurlijk zilvergrijs zou durven gaan. Wat jullie?

13 opmerkingen:

 1. De eerste 50 shades of Grey die ik *wel* wil zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb me al een paar keer proberen grijs te laten blijven. En ik heb al behoorlijk wat grijs haar.
  Maar zelfs wanneer mijn uitgroei met bruin en grijs ongeveer 4 cm is kies ik uiteindelijk toch steeds weer voor een kleuring :-). Hoewel het normaal is dat je gewoon grijs wordt natuurlijk. Nu denk ik er alweer over ;-).

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Laat ze maar komen, alleen vind ik faden zo wat flauwtjes, alsof je verdwijnt, terwijl je net sterker bent door de ervaringen die je eerder had, je zin voor relativering,...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb er al heel wat maar voorlopig vallen ze niet echt op in die dikkebos haar van me. Ik ben alvast niet van plan ze ooit te kleuren, ik vind grijs mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het probleem is dat volledig grijs super mooi is, maar half of doorschemerend grijs absoluut niet! Dus verf ik tot ik volledig grijs ben.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat zei mijn moeder ook altijd, maar ondertussen is ze 60 en durft ze toch niet de stap te zetten, hoor, naar grijs. Ik vind dit ook een hele moeilijke. Bij blond vind ik het wel mooi, maar ikzelf heb bruin haar en dan is het inderdaad wel een contrast. Ik kleurde vroeger mijn haar nog donkerder. Maar ik ben ermee gestopt sinds ik bezig ben met ecologie ed. Ik wil ook geen chemische brol op mijn hoofd. Maar ik ben 33 en heb ook al best veel grijze haren (sinds kind 2, zou het er iets mee te maken hebben?). Voorlopig laat ik het zo. Ik kijk niet zo vaak in de spiegel, dat helpt :-).
   Als het écht grijs wordt, weet ik het niet, hoor, of ik het zo durf te laten. Als je het bekijkt als gender issue, ja, da's een reden erbij om het net wel zo te laten. Anderzijds hebben wij als vrouw nu eenmaal een verlangen om mooi te zijn. Waar mannen denk ik toch minder last van hebben...

   Verwijderen
  2. Ik ben ook beginnen grijzen sinds mijn tweede kind! Al vermoed ik dat het gewoon de leeftijd is... ;-)

   Maar wat je zegt, da's inderdaad nog een ander argument. Na het verven op een bepaald moment beslissen om te stoppen met verven: ik zie bij mijn oudere collega's dat ook dat niet zo makkelijk verloopt. Een heel vervelende (en lelijke) fase...

   Verwijderen
 6. ps: ik denk trouwens dat Sarah Harris nog niet in de veertig is hoor...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Serieus, Charlotte, verf jij je haar?

   Verwijderen
  2. heb ik een keer gedaan ja, deze zomer, omdat het grijs er serieus door komt. Maar 't was in strengen, om het nog wat 'natuurlijk' te houden...

   Verwijderen
 7. Moeilijk! Ik heb er heel af en toe eens eentje (aaargh toen ik ooit de eerste ontdekte ;-) ), maar gelukkig momenteel nog zodanig weinig dat ik ze gewoon uittrek. Maar dan denk ik soms ook wel: ik ben nu nog geen dertig en ik heb er nu heel soms al eens eentje, tegen wanneer ga ik er zoveel hebben dat uittrekken niet meer gaat? Want grijs zijn op je 50e, okido, op je 35e, euh... :-) Terwijl ja, waarom eigenlijk? Gebaseerd op schoonheidsidealen waar ik eigenlijk niet eens aan wil voldoen, maar onbewust blijkbaar toch?
  Maar als ik die Sarah Harris dan zie (volgens mij ook nog geen veertig hoor), dan denk ik vooral: "schone madam" en dus doen, dat grijs!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ha, die Sarah Harris is blijkbaar 35, even oud als ik. (Ik heb van die lezers die dat dan gaan opzoeken voor mij en mij live meedelen... ;-))

  Eerlijk? Ik denk niet dat ik haar ouder geschat heb door haar grijs haar, maar doordat ik dacht: da's een model, die moét er toch beter uitzien dan ik? Als ze er er uitziet als ik, zal ze wel zoveel ouder zijn. Ze werd al heel vroeg grijs, vanaf haar 16de. In dat geval kan ik me goed inbeelden dat je op je 35ste al lang die twijfel gepasseerd ben: "ik ben grijs, en dan!"

  Maar inderdaad zit ik nu dus in die vervelende overgangsfase. Donkerbruin haar waartussen de grijze exemplaren des te meer opvallen. Mijn hoofd is nog lang niet een en al mooi oplichtend zilver...

  Enfin, grote kans dat mijn luiheid voor mij beslist. Eer dat ik eindelijk zou besluiten om het toch te verven en er ook nog effectief in slaag om een afspraak bij de kapper te maken, ben ik waarschijnlijk toch al volledig grijs.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. je kan ook in grijs verven hé. Probleem helemaal opgelost!

  BeantwoordenVerwijderen