donderdag 29 oktober 2020

Stilte voor en na de storm

Een paar uren vooraleer de ergste storm sinds 20 jaar aan land komt, schijnt de zon. Het is een absurd prachtige dag, als ik niet beter wist zou ik denken dat er niets aan de hand is. 

Misschien is dit wel de beruchte stilte voor de storm? 

De natuur houdt zich koest. Vogels vliegen bijna niet, hanen kraaien maar heel af en toe, honden hoor ik al helemaal niet.

De mensen maken wel veel lawaai. Het geluid van brommers die af en aan rijden. Laatste inkopen, vandaag sluit de markt al rond de middag. Getimmer overal. Daken worden vast gelegd en ramen gebarricadeerd. Het snerpen van kettingzagen. Bomen worden in allerijl tot op hun stam gestript. Geroep in menselijke kettingen. Zandzakken en teilen vol water worden op golfplaten gehesen, zodat die niet weg waaien. 

Wel luid, zo'n stilte voor de storm. Er hangt iets vreemds in de helderblauwe lucht. Doortastendheid die aanstekelijk werkt maar ook wel zenuwachtig maakt. 

Veel vrienden van ons die dichter bij de zee wonen, moeten evacueren. De buitenlanders zoeken zonder uitzondering hotelkamers waar Wifi gegarandeerd wordt. In de bergen zijn de voorbereidingen urgenter. 

Klik hier en hier, voor de enorme logistieke operatie tijdens de stilte voor de storm. 

Na de storm klinkt het al even vreemd. De natuur is terug gaan liggen. Alles rustig, zonnig en ongewoon helder. Mensen komen opnieuw buiten. Schade opmeten en aan grote werken beginnen. Ons dak van palmbladeren, dat bijna weggewaaid was, ligt omgeplooid op het gebinte. Tegen de volgende storm moet het zeker hersteld worden, liefst nog extra verstevigd. Het zwembad kan wachten, dat kunnen we misschien beter legen als dit hele stormseizoen gepasseerd is. Er drijven niet alleen blaadjes in, op de bodem liggen stenen uit de tuin en drie tl-buizen. 

Luxeprobleem. Niets in vergelijking met de schade die anderen hebben opgelopen. 

Đà Nẵng likt zijn wonden, in de bergen is een volledig dorp onder een landverschuiving verdwenen. Online circuleert een foto van een jongetje dat uit zo'n modderstroom gered is, ik kan me niet voorstellen hoe bang hij moet geweest zijn. Dit blijkt de zwaarste storm in 20 jaar, de menselijke en materiële kost is enorm.

            

Geen opmerkingen:

Een reactie posten