donderdag 19 december 2019

โพสพ

Pagina 16, 30, 46-47, 48-49, 80, 82, 90-91.

Omdat Lukas het liefste atlassen en encyclopedia leest, heeft hij vanzelf met een register leren werken. Deze keer zoekt hij op 'rijst', 'goden en godinnen', 'Boeddhisme' en 'Thailand'.

In de verboden-voor-ouders-reeks van Lonely Planet belandt hij met die zoektermen bij deze informatie: In Thailand offert men aan de godin Mae Posop om een goede oogst af te smeken.

We verhuizen van zijn boeken naar het internet. โพสพ is de rijstgodin van de Thai. Het is een mooie vrouw, in een rode of groene jurk en behangen met juwelen. Ze zit of staat en draagt een bundel rijpe rijsthalmen. De korrels van die schoof brengen geluk.

Net als de korrels die de koning op het jaarlijkse ploegfestival rondstrooit. Hij doet dat aan het begin van het oogstseizoen, op een groot grasveld in Bangkok. Nadien rapen de mensen rijst.

Koninklijke rijst voor de stedelingen, goddelijke rijst voor de dorpelingen. Mae Posop wordt vooral op het platteland vereerd. Meer folklore dan lid van een officiële religie, vinden Lukas en ik dit de beste afbeelding.


Geplukt van Wikipedia. Ik hoop dat we Mae Posop in Thailand ook in het echt kunnen zien. Een beeld, een tekening, een pop van stro. Neus uit de boeken halen en goed rondkijken, ik geef Lukas een nieuwe zoekopdracht.
   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten