dinsdag 22 januari 2019

Stappenplan lantaarn maken
Een brede, platte rieten mand op een krukje diende als tafelblad. Daarop een mix van kleuren, materialen en instrumenten. Op dit slagveld maakten de kinderen elk hun eigen lantaarn.

Ik probeerde het met mijn fototoestel te volgen. Klik klik klik van de ene naar de andere lantaarn. Jana koos voor een palet dat past bij haar kamer in Gent. Lukas voor fel, van knalkleuren wordt hij altijd blij.

Samen geeft dat een bont mengsel van blauw, oranje, geel, groen en rood. Daardoor vloekt de reportage een beetje. Om uw ogen niet te veel te belasten, behandel ik hier daarom eerst de ene, dan de andere lantaarn. Als U ooit zelf een lantaarn wilt maken, moet U de stappen uit beide reportages combineren.

Stap 1. Alles begint met het frame (dat je vanaf 12 jaar zelf in elkaar kunt steken). Smeer drie parallelle bamboebogen in met secondelijm. 
Stap 2. Bekleed het gelijmde hout met stof. Trek de stof goed strak, dat geeft het mooiste effect. Laat drogen.

Tussenstap. Vraag om de knutseltafel naar buiten te verhuizen. Die lijmlucht is niet te harden, straks zijn we allemaal high en hersen-beschadigd.

Stap 3. Zie verderop, bij Lukas' lantaarn.

Stap 4. Knip loshangende stof weg, met je schaar vlak langs de houten boog. Let op dat je de touwtjes niet doorknipt die het houten frame bij elkaar houden.


Stap 5. Smeer opnieuw drie parallelle bogen in met lijm: één houten boog en twee stoffen bogen. Bekleed met stof. Trek strak. Laat drogen.

Stap 6. Herhaal aan de overkant. Smeer in met lijm. Bekleed met stof. Trek strak. Laat drogen.


Stap 7. Knip de losse randen, zo recht en zo dicht mogelijk langs de lijn. Let op dat je niet in de andere stof knipt.


Stap 8. Zie Lukas' lantaarn.

Stap 9. Kies een bijpassend zelfklevend lint. Rol het korte over de onderkant, het lange over de bovenkant.Stap 10. Zie Lukas' lantaarn.

En zeggen dat alle lantaarns hier handgemaakt worden! (Lantaarns met tekst of bloemen zijn ook nog eens hand geschilderd.) Hieronder volgen de ontbrekende stappen. Pas uw ogen maar al aan fellere kleuren aan.

Stap 3. Herhaal de procedure aan de tegenovergestelde kant. Smeer dus drie parallelle bamboebogen in met secondelijm. Bekleed het gelijmde hout met stof. Trek de stof goed strak, dat geeft het mooiste effect. Laat drogen.


Let op bij stap 4. Als je per ongeluk toch het touwtje van het houten frame doorknipt, zwaai dan even naar de lantaarn lady. Misschien kan zij het nog wel herstellen.


Stap 6. Smeer de overblijvende houten boog en twee flankerende stoffen bogen in met lijm. Bekleed met stof. Trek strak. Laat drogen. 

Stap 8. Knip aan de bovenste en onderste rand alle loshangende restjes stof af.


Stap 10. Kies een flosj en draai dat door het haakje onderaanWilt U uw eigen lantaarn maken, spring dan in dit artikel heen en terug tot U alle tien de stappen doorlopen hebt. Sorry voor het ongemak, dit was de enige manier om binnen hetzelfde kleurenpalet te blijven. U kunt eenmaal in Hoi An natuurlijk ook eens bij de Lantern Lady binnen springen.

Zij helpt U graag en goed op weg. Af en toe springt ze de kinderen bij, heel geduldig. Met een knipoog in onze richting prijst ze hen om hun werk en hun kleurenkeuze. Als ze Lukas' lantaarn wil afwerken en ik haar tegenhou 'because the fluffy parts show he made this latern, they're his signature', krijg ik ook een compliment. 'You're a good mom.'

Volgend jaar is Jana twaalf, dan komen we terug voor een workshop from scratch. Start met het houten frame, daarna alle tien de stappen. Tot we er opnieuw een lampje in kunnen hangen.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten