vrijdag 14 december 2018

Junior Journalisten

Een internationale school is meestal een private school, naschoolse opvang is er alleen als leerkrachten, freelancers en ouders activiteiten aanbieden. Zo kunnen wij onze kinderen elke term (periode van 5 à 8 weken) inschrijven (en extra betalen) voor een hele rist hobby's. Van gevechtssporten tot gezelschapsspelletjes, van knutselen tot moestuinieren, van schaak tot milieuactivisme. 

Ik kon het niet laten en startte een groepje Junior Journalists. Elke dinsdag sprokkel ik met een 10-tal leerlingen lokaal, nationaal en internationaal nieuws en verhalen. Ik begeleid hun brainstorm en leer hen interviews afnemen en reportages uitschrijven, ik benadruk dat ze niet zomaar prentjes van het internet mogen plukken en altijd hun bronnen moeten checken, ik vertel hen over auteursrecht en de verschillende rubrieken van een krant, ik lees en redigeer hun teksten.

Het is een proces dat meerdere schoolkranten nodig heeft. Want de soort tekst én de lezer voor ogen houden, die oefening moeten ook beroepsschrijvers nog elke keer maken, daar ben je eigenlijk nooit mee klaar. Dus zoek ik verder hoe ik dat didactisch het best kan aanpakken. In ruil leren mijn journalisten mij alles over trending topics, actualiteit in Vietnam, de moeilijkste puzzel en de grappigste cartoon.

Ik ben bijzonder trots op de eerste editie. Die wordt hier nu massaal verspreid, tot in de plaatselijke cafés. Wordt grondig gelezen ook, de redactie krijgt veel reactie. En wordt dus hopelijk ook vervolgd.

5 opmerkingen: