zondag 30 september 2018

The Nippers

Er wonen hier veel Australiërs, die brengen hun accent en Nippers mee ... In dat strandland startte een surfclub in de jaren '20 van de vorige eeuw namelijk een training voor kinderen. Achterliggende redenering: als iedereen tussen 5 en 14 jaar een opleiding krijgt tot redder, hebben we op termijn meer volwassenen die juist kunnen reageren als een zwemmer of surfer in de problemen komt.

Sindsdien kunnen kinderen overal ter wereld aansluiten bij The Nippers. Of toch overal waar Australiërs komen. Nippers leren omgaan met stroming, rotsen, zandbanken en zon. Ze leren over wind, water en golven, over fauna en flora in de zee en hoe te reageren op andere opvarenden. Oudere Nippers leren ook hoe ze eerste hulp kunnen bieden. Maar hoeveel ze ook kennen en kunnen, Nippers patrouilleren nooit als volwaardige redders, het blijft sport en spel.  
 

Op het strand van Hội An is het wekelijks verzamelen geblazen. Alle nationaliteiten door elkaar, van klein naar groot: Schildpadden, Dolfijnen, Haaien. Samen ruimen ze eerst het strand op, goed tegen de plastiek soep. Daarna is er opwarming in het hete zand en na elke oefening: afkoelen in de zee. Want vaak is het om 8 uur 's morgens al heel erg warm.


Het hoogtepunt is wanneer ze met hun surfbord het water in mogen. Ze leren dat een goed bord een beetje ruw is en hoe je dat kunt onderhouden. Ze leren juist en in het midden op het bord liggen en hoe ze vanuit die positie kunnen rechtstaan. Ze leren er weer op kruipen nadat ze er met dat doel van gevallen zijn. Ze leren met hun armen peddelen, snelheid maken en richting houden. Allemaal om in geval van nood naar iemand toe te kunnen gaan. Maar ondertussen hebben ze toch maar lekker veel plezier op het water.  En dat elke zondag.
      

Geen opmerkingen:

Een reactie posten