zondag 7 januari 2018

Les années musique

Na het bericht van mijn vader leg ik meteen de dubbel-cd op. 'Kun jij werkelijk àl die nummers meezingen?' vraagt de vriendin die op bezoek is. Ik vertel over de avonden in het bureau van mijn vader. Hij op zijn computer, bezig met plannen en offertes, ik op een hoge kruk bij de cd-speler. Van klassiek over jazz tot Frans chanson, van evergreens over avant-garde tot grunge. Mijn muzikale bagage kreeg ik daar op die kruk mee.

Het is nu zoveel jaren later. Ik luister nog steeds lekker ouderwets naar cd's, pluis de teksten uit. En elke keer dat er een muzikale held of heldin van ons sterft, zijn we samen een beetje triest. Ik probeer dan te bedenken wel nummer ik nu het mooiste vind, maar heel vaak is dat onmogelijk, want zo gekleurd door specifieke herinneringen.

Haar déclaration d' amour bijvoorbeeld... Het is misschien niet het beste nummer, maar toen mijn kennis van het Frans al wat beter was en die over de liefde nog nihil, vroeg ik om tekst en uitleg. 'Papa, ze zingt hier dat ze van hem houdt als hij er niet is. Als hij triest is. Als ze tegen hem praat en hij niet naar haar luistert. Je t'aime quand je te parle et tu ne m'écoutes pas. Hoe kun je zo van iemand houden?' Dat ik dat later wel zou begrijpen. En inderdaad, bij momenten begin ik het te begrijpen.

Bij deze een liefdesverklaring voor mijn vader. Ik weet niet welk nummer van France Gall ik het mooiste vind, maar *** papaatje, hiermee kun je nog eens helemaal in de titirititi opgaan... ***


2 opmerkingen:

  1. Heureux d'être là malgré tout...
    Laatst schoot dat nummer in mijn hoofd, ik weet niet waarom, maar het is een prachtige tekst. En oh, ik dacht vroeger: als ze nu eens alle leerstof op cd zetten, dan kon ik alles wel van buiten :-). Ook nog steeds een ouderwetse cd-luisteraar trouwens.
    Heel mooie liefdesverklaring aan je vader, en ook mooi, het beeld dat hij aan het werken was, maar dat jullie toch samen waren.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hihi, da's waar. Ik heb de voorwaardelijk toekomstige tijd (of hoe heet dat nu weer?) voor een groot stuk met Frans chanson geleerd. Gewoon àlle leerstof op cd, dat was nog beter geweest... Enfin, ik weet wat te doen als de kinderen in het middelbaar zitten. Algebra-karaoke! Merci voor de tip ;-)

    BeantwoordenVerwijderen