zondag 8 januari 2017

Zevensprong

Zeven in 2017. Niet alleen hij, maar alle kinderen geboren in het jaar tien.

Samen zitten ze nu in het eerste leerjaar. Hét jaar waarin ze al die belangrijke dingen te weten komen. Letters worden woorden worden zinnen. Cijfers worden hoeveelheden die je desgewenst kunt splitsen, optellen, aftrekken. Het leven een avontuur met zoveel interessante dingen: het weer, vroeger, schoonheid, het lichaam, gebouwen en machines, goed zijn, alle landen van de wereld, muziek, beroepen, het dierenrijk, kunst. En het besef groeit: er valt hier op deze planeet zoveel te ontdekken! Op school gebeurt het voorlopig nog allemaal onder de noemer 'project'.

Maar ook buiten de school vergroot de actieradius. En daarmee zijn hele leefwereld. Hij mag, kan, durft meer. Van boekenclub naar meerdere hobby's per week: zwemmen en scouts erbij. Als er niets te doen is, speelt hij het liefst een hele dag thuis in zijn pyjama. Nog steeds met auto's, sporen, blokken. En die fascinatie voor mobiliteit, techniek en bouwen heeft hij nu al zo lang, dat we ons soms afvragen of het een wegwijzer is voor later. Idem voor de speelkameraadjes. Misschien worden sommige vrienden van vandaag vrienden voor het leven?

Ik kan de toekomst niet voorspellen, maar zie de sprongen die hij in die richting maakt. Al dat groeien! Al die veranderingen die elke dag voor onze ogen gebeuren! Dat moeten we vieren.

We doen het samen met andere kinderen van de lichting '10 / '17. In de lente komt er een groeifeest. Zeker weten. Thema: de Zevensprong.Wordt vervolgd.

5 opmerkingen: