zondag 22 mei 2016

Natte dweil

Weer iets bijgeleerd. Die methode met de natte dweil op een brandende frietketel is passé. Je hebt een branddeken nodig. Meteen gekocht. Zo'n opendeurdag bij de brandweer is zeer effectieve preventie.

Al moet ik eerlijk zeggen dat de meeste jonge gezinnen daar niet voor de preventie rondlopen, maar voor hun kleuters die later-als-groot-zijn... Onze kleuter niet. Aan iedereen die vroeg of hij later ook bij de brandweer wil, antwoordde hij schouderophalend: 'Ik word architect.'

Maar dat hij het wel cool vond allemaal. Die rit met de brandweerwagen. 'Met de sirenes aan!' De demonstratie. 'Dat was wel warm, zeg.' De rondleiding. 'Het is geen glijpaal, maar een daalmast, mama. En die gouden bekers hebben ze gewonnen met sportwedstrijden. Er is ook een duikteam en een klimteam. En ze halen niet alleen poesjes uit de boom, maar ook paarden en koeien uit de sloot. En ze knippen auto's open. Ze steken hun laarzen klaar in hun broek, zodat ze er alleen nog maar in moeten springen wanneer het alarm afgaat. De brandweerwagens vertrekken vaak samen, dat heet 'een trein'. Ik heb een brandweervrouw gezien. En ze hebben een tv. 's Morgens komen ze op appel bij de sergeant van dag. Ze koken zelf. In de keuken is een knop die in één keer alle kookvuren en ovens uitzet. Als het alarm afgaat hebben ze geen tijd om alles af te sluiten en hun kazerne mag zelf niet in brand schieten, hé. En vooraan de kazerne is een speeltuin met een alsoffe brandwagen. En ...'

Ongelooflijk cool. Volgend jaar moeten we nog een keer.


5 opmerkingen:

 1. Waar een BHV cursus al niet goed voor is. Ik heb leren blussen, reanimeren en vluchten. Ja dat laatste kan je ook leren!
  En wij hebben idd een branddeken in de keuken hangen, beter mee verlegen dan om verlegen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Echt waar? Kun je leren vluchten? Mijn lief heeft voor zijn werk ooit een groot project gehad met de brandweer van Gent en die van Zuid-Afrika: de ervraring met crowd management voor de Gentse Feesten kwam van pas tijdens het WK voetbal. Toen heeft de commandant hem geleerd: vluchten is het beste wat je kunt doen. Niet zelf blussen, gewoon weglopen en de brandweer bellen. Dat je dat vluchten ook kunt leren, wist ik niet.

   Verwijderen
  2. Ik hád een reactie getypt... als ie er na deze 2 keer staat jammer dan!
   Ik heb geleerd dat als je als kip zonder kop naar het eerste de beste deurtje rent je wel eens vast kunt komen te zitten.
   Probeer je te herinneren hoe het eruit zag zonder rook en vuur en waar er een deur was die open kon of een raam en als die niet open kan of je iets weet waarmee je het kan inslaan.
   En tegen de kinderen zeg ik ook als ze een brandoefening hebben: controleer buiten! of het kind wat naast je zit in de klas ook buiten is, zo niet zeg je dit aan de juf.

   Verwijderen
  3. Scan jij dan onbewust of bewust elke plek waar je bent op mogelijke uitgangen? Is dat een beetje te doen?

   Verwijderen
 2. nou nee niet bewust, maar achteraf weet ik het vaak wel

  BeantwoordenVerwijderen