vrijdag 16 oktober 2015

Fair wear Friday: sjakossen

Regenbroek. Een brood. Een trui. Soms twee truien. Bij momenten mijn fototoestel. En dan nog alle andere dingen die een vrouw standaard meeneemt. Sleutels. Telefoon. Lippenbalsem. Zakdoeken. Agenda. Pen.

Ik heb het hier al over rokken, kleedjesbroeken en bovenstukken gehad. Over mijn stijl, die van de kinderen, van de man én de opa. Over juwelen en sjaals. Wat ontbreekt nog in het lijstje? Juist! Onderbroeken, schoenen en sjakossen.

Dat stelt mij voor een dilemma. Over mijn onderbroeken wil ik het hier liever niet hebben. Mijn meest faire schoenen zijn bij de schoenmaker. De rits moet hersteld. En een echte sjakos heb ik niet. De regenbroek van hierboven? Het brood? De trui? Het fototoestel? Om maar te zwijgen van al de rest? Dat moet allemaal mee op de fiets... in een fietstas.

Maar zelfs als ik niet dagelijks zou fietsen: een sjakossenmadam ben ik niet. Ik zou er nooit een maandloon aan kunnen geven, kan het woord sacoche niet eens goed uitspreken. En toch. Als ik voor geen geld een mooi tweedehands exemplaar zie, zwicht ik. 'Zou mij wel staan op een feestje,' denk ik dan.1, 3 & 4. Kocht ik stuk voor stuk bij T2 in Gent.
2. De eerste handtas van mijn grootmoeder. Dingen doorgeven is ook duurzaam, toch?

Mijn vier sjakossen staan echter helemaal los van de realiteit. Die is namelijk dat ik ook op feestjes met mijn fietstas durf te arriveren. Want een regenbroek krijg ik niet kwijt in nummer 1 tot 4. Wat dus nog op mijn verlanglijstje staat:Het kan op de fiets en er kan precies veel in. En dan die naam! En al die andere namen. Dat ik tegen Allerliefste zou zeggen: ik ga morgen met Carolus vergaderen in Amsterdam, ik neem Jamie mee naar het festival en ik ga met Victor op weekend. Aaargh, net nu ik met Bob in de winkel sta, ben ik mijn boodschappenlijstje bij Rémy vergeten.

Ha! Ik had deze post op vrijdag Freitag moeten noemen. Zoveel reclame dat ik hier aan het maken ben voor hun tassen. Recyclage: gemaakt uit vrachtwagenzeil. Duurzaam: ijzersterk en waterdicht. Maar ook duurzaam: het prepareren, wassen (met regenwater) en snijden gebeurt in Zwitserland, het naaien van die vellen - dikker dan leer - gebeurt door partners in Zwitserland, Tsjechië, Bulgarije, Frankrijk, Portugal en Tunesië. Outsourcing dus, maar niet naar de klassieke lageloonlanden. Mooi: in de reference collectie zie je niet eens dat het vrachtwagenzeil is. In alle andere gevallen heb je een uniek design. En grappig: zelfs in hun communicatie. Kijk maar naar dit filmpje over de voorbereiding. En hier met een zwijntje!

Zo'n sjakos die fair is én gerecycleerd én mooi én gevoel voor humor heeft, die wil ik wel.

********************

Omdat het Week van de Fair Trade is, doen nog een heleboel andere bloggers mee.

********************
Dit bericht past in een reeks over faire kleren. Op vrijdag ga ik (soms!) in mijn kleerkast op zoek naar broeken, rokken, bloesjes, kleedjes, schoenen, ondergoed en kousen die eerlijk gemaakt zijn. Dat wil zeggen: kleren die de katoenboeren én de textielarbeiders in goede werkomstandigheden konden maken en waarvoor ze een deftig loon kregen. Daarom. 
Zin om mee te doen met Fair wear Friday? Mail Lies!
      

12 opmerkingen:

 1. Cool! Die freitag staat ook bovenaan mijn wishlist.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ze zijn mooi, hé?

   Ik kwam ondertussen ook een goedkoper alternatief tegen: http://www.ecogoodies.nl/freitag-tassen-concurrent-uit-engeland - maar ik weet niet of ik dat echt kan betrouwen. Als ik één ding geleerd heb dan wel dat fair niet per se superduur hoeft te zijn, maar dat heel goedkoop toch vaak onmogelijk fair kan zijn.
   Toch maar zo'n echte Freitag op mijn verlanglijstje laten staan zeker? ;-)

   Verwijderen
 2. Ha, ik gebruik ook overal ofwel mijn fietstas (ook naar het werk, lokaal ga ik met de auto werken helaas) ofwel de luiertas (van froy & dind, dus die mag wel gezien worden.) Laatst was mijn favoriete sjakosj stuk gegaan, helemaal versleten en ik wilde een nieuwe kopen, maar toen dacht ik: waarom? Niet nodig! De fietstas begint ook wel serieus te verslijten, dus zo'n Freitag kan misschien op mijn kerstlijstje.... Wat supercool trouwens dat je de eerste handtas van je grootmoeder hebt! Mooi ook, net als al die andere.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hihi, een luiertas! Waar is de tijd? Zet de Freitag maar op je kerstlijst. ;-)

   En die van mijn grootmoeder doe ik van mijn leven niet weg. (Ik heb trouwens ook nog de eerste (kinder)handtast van mijn moeder. Maar die ligt in de verkleedkoffer...

   Verwijderen
 3. Ik wil ook zo graag een Freitag-tas! Zo schoon! Maar wel een behoorlijke investering.
  Toffe post trouwens, je schrijft leuk :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Merci, mooi compliment. En inderdaad, beetje duur. Maar als het lang meegaat, allicht wel de investering waard? (Of vragen als cadeau bijvoorbeeld, hihi.)

   Verwijderen
 4. Ik vind Freitag een schoon merk qua filosofie en zo, maar de tassen zijn qua look meestal niet mijn ding (qua prijs ook niet, haha). Misschien komt dat ook gewoon omdat ik zelf tassen kan maken en ook heel graag maak. Onlangs kocht een vriendin wel een exemplaar, dat ze dan fier aan mij voorstelde en dat ik wel een praktisch model vond. Maar toch, maar toch, ik heb het niet voor de uitstraling. Ik ben er wel redelijk hard van overtuigd dat ze de investering waard zijn als je helemaal verliefd bent op de look!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik snap je helemaal Kelly, die look is niet voor iedereen. Maar vind je zelfs deze niet mooi? https://vimeo.com/33391122 Behoorlijk neutraal, volgens mij zie je niet dat die tas van vrachtwagenzeil gemaakt is. Natuurlijk, als ik goed zou kunnen naaien en mijn eigen tassen kon maken, zou ik het ook wel weten! ;-)

   Verwijderen
 5. Leuke tassen heb je! En zeker die van je grootmoeder, zoo tof dat je die nog hebt!

  Freitag zie ik hier heel veel in het straatbeeld (duh), maar ik ben net als Kelly niet zo'n fan van de look. Al kende ik hun reference collection nog niet, dus misschien moet ik toch maar eens gaan kijken in hun (overigens heel coole) containerflagship store hier in Zürich. Of euh, eerst nog wat sparen én dan gaan rondneuzen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat kan ik me goed voorstellen, daar in Zwitserland ;-) Is het als binnenlands product ook iets goedkoper of maakt dat geen verschil? Alleszins, stél dat je eentje koopt - zo'n Reference model of zo - post je dan een bericht mét foto van de containerflagship store? Want dat wil ik wel eens zien!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, het is zelfs duurder. Ik heb eens een model opgezocht en in Zwitserland kost het 460 CHF (momenteel +/- 425 euro), terwijl het in België "maar" 360 euro zou zijn.
   Die foto van de flagship store komt er zeker aan; de tas, dat zie ik nog wel ;-)

   Verwijderen
  2. Dus toch. Bij jullie is werkelijk àlles duurder. Ik moet de Zwitserse tante van mijn lief dus niet vragen om eentje mee te brengen maar hem toch gewoon hier in Gent kopen... Maar ik blijf benieuwd naar die foto! ;-)

   Verwijderen