woensdag 15 juli 2015

Gent Glas

Wij kwamen zaterdag in het nieuws. Nu ja, wij. Gent Glas kwam zaterdag in het nieuws. En omdat wij dat collectief al langer een warm hart toedragen (en de kinderen toen zo onder de indruk waren van hun optreden), stonden wij erbij erbij. Op de eerste rij!Eerder hadden al die kinderen hun eigen fantasiefiguur getekend. Nadien maakten we er collages van: monsterhoofd op krulstaart op hoge poten op visbuik op wielen. John en trawanten zouden nog diezelfde middag twee van die samengestelde wezens tot leven blazen. De andere collectieve tekeningen komen hopelijk later nog aan bod.

 

Op de rechterfoto is het nog niet helemaal klaar. Er zijn al voeten en een lijf. Op vraag van de kinderen: die voeten donkergroen en dat lijf doorzichtig groen zoals van wijnflessen. Er is gezorgd voor verschil in kleur tussen de linker- en rechterhelft van het hoofd (maar dat kun je pas zien wanneer het glas volledig afgekoeld is, ettelijke tijd later). En ook het blauwe strikje en het hartje staan er al op. Alleen de armen moeten er nu nog aan. Maar hoe cool is dat, zeg. Ik zou als kind een van mijn teddyberen gegeven hebben voor een tekening van mij die echt gemaakt wordt.

De tweede collage had het dreigend hoofd en de vervaarlijke vleugels van een Ninjago, een brede doorzichtige caruur met zwarte armen, links een geweer en rechts een zwaard in de hand. In het lijf pastelkleurige snoepjes. Een zoete bewaker. Net als de eerste keer wil glaskunstenaar John het helemaal juist. Dus stond hij tijdens het werk om de paar minuten bij de tekening, vroeg de kinderen honderduit. Zijn die dingen bovenaan het hoofd oren of hoorns? Hoe zien die snoepen er precies uit? Met kleuren naast of door elkaar, zoals bij kapot gekauwde kauwgom? Zalig het sérieux waarmee hij met die kindertekeningen werkt. 

Daar hebben wij dus twee keer meer dan een uur in de hitte naar staan kijken. Naar het work in progress van de glasblazers. Verrassend hoe weinig er geblazen wordt: het is draaien en knijpen en bijsnijden en weer verhitten, draaien, knijpen, bijsnijden. Als een dans van vier mensen: hun bewegingen in het atelier met vervaarlijk gloeiend spul soepel op elkaar afgestemd. Het verveelt geen seconde. En het is nog fotogeniek ook.  


4 opmerkingen:

 1. Waw, ik zag het proces van glasblazen ook ooit al eens en was daar toen al van onder de indruk, maar als er dan zo'n beest uitkomt gebaseerd op een tekening i.p.v. een (voor mij toen vrij saaie) vaas, daar zou ik al helemaal niet meer weg te slaan zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Meld je dan zeker aan op hun FB-pagina, Gent Glas gaat nog van die evenementen organiseren.

   Verwijderen
 2. Beste,

  Kan iemand mij het e-mailadres van John doorsturen, en eventueel het adres van zijn atelier in Gent.

  martien.bode@telenet.be


  Hartelijk dank,

  Martien

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Martien, ik zie je reactie nu pas. Heb je zopas alle info gemaild (8 maart 2016). Kijk je eens? Groetjes, Ellen.

   Verwijderen