vrijdag 12 juni 2015

Fair wear Friday: the making off

Het komt er niet meer van, faire kleren posten op vrijdag. Voor vandaag maak ik mij er vanaf met een blik achter de schermen.


Ik verklap mijn Allerliefste fotograaf de geheimen van het vrouwendom. Sta diagonaal (nooit frontaal!), met één been naar voren en de handen lichtjes in de zij. Het zijn kleine trucs om alles slanker te laten lijken en eventuele kwabben van de bovenarm te camoufleren. Ik heb ze van vriendinnen geleerd. Kunt U zich de groepsfoto's al voorstellen waarop wij als professionele modellen proberen te poseren? Het is geen zicht. We schieten steeds in de lach, zoals ik hierboven.

Voor alle duidelijkheid: het gilet is tweedehands, de jeans absoluut niet fair.

Dat heb ik de voorbije weken dus geleerd, hoe ingewikkeld het is om kleren fair te produceren. Het is meer dan pakweg bananenplukkers eerlijk betalen. Bij kleren gaat het om de boeren die de grondstof verwerken (vlas, katoen,  wol). Als die een juiste prijs hebben gekregen en zeker kunnen zijn van een constante afname, dan is het kledingstuk fair trade. Maar dan moet die lap stof ook nog eerlijk gemààkt worden: weven, verven, knippen, stikken,... Pas als dat stuk voor stuk gebeurt onder goede werkomstandigheden en voor een correct loon, is het ook nog eens fair wear.

Niet dat ik onmiddellijk nieuwe kleren nodig heb. Dat is het voordeel van een fotoreportage over je eigen kleren: je ziet wat er allemaal in je kast hangt. Daarom heb ik een goed voornemen. Voor een weloverwogen eerlijk kledingstuk wil ik in de toekomst gerust 10 euro meer betalen. En woehoew, er zijn veel mooie eerlijke kleren. Ik wil ze wel allemaal kopen! Maar zo'n gigantisch groot budget heb ik nu ook weer niet. Om nog maar te zwijgen over de ruimte in mijn kleerkast.  

Dus stel ik het volgende voor: ik kom nieuwe faire aankopen zeker nog tonen, maar voorlopig duw ik even de pauzeknop in. Voor deze reeks heb ik alles uit de kast gehaald. Mijn kleren online gegooid, en mijn gedachten. Nu is het even op. Tijd om op vrijdag weer gewoon te bloggen. Akkoord?

********************
Dit bericht past in een reeks over faire kleren. Op vrijdag ga ik (soms!) in mijn kleerkast op zoek naar broeken, rokken, bloesjes, kleedjes, schoenen, ondergoed en kousen die eerlijk gemaakt zijn. Dat wil zeggen: kleren die de katoenboeren én de textielarbeiders in goede werkomstandigheden konden maken en waarvoor ze een deftig loon kregen. Daarom. 
Zin om mee te doen met Fair wear Friday? Mail Lies!

2 opmerkingen:

  1. Ik vind het eerlijk gezegd voor sjiek dat je zoveel faire kleding hebt! In tijd uitgespreid zal ik misschien langer aan mijn reeks bezig zijn (ik toon dan ook maar één outfit per keer), maar in hoeveelheid zeker niet, jammer genoeg. Maar hoe dan ook: ook af en toe nog eens een nieuwe outfit, dat is ook Fair wear Friday he :-) Bedankt alleszins voor de inspiratie tot nu toe (én voor het Fair Fashion Fest)!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik vond ook wel dat het meeviel, maar nu ik er op begin te letten kan mijn score de komende jaren alleen nog maar beteren, hé? Fair wear Friday helpt daar inderdaad wel bij. 't Is een goeie herinnering. Enfin, ik kijk al uit naar jouw volgende posts daarover!

    BeantwoordenVerwijderen