vrijdag 13 februari 2015

Fair wear Friday: juwelen

Nu ja, juwelen. Het is niet dat ik robijnen of saffieren draag. Af en toe een oorbelletje of twee. Soms zitten daar dingen van echt zilver bij (of toch met een zilveren laagje erop).

Wist U dat ongeveer 50% van de wereldwijde vraag naar goud bedoeld is voor juwelen? En dat de ontginners van dat goud - in grote of kleine mijnbedrijven - dat onder barre omstandigheden moeten doen? Ik ook niet. Ik heb het opgezocht. Dus ook daar: leve meer eerlijke handel!

1. Gekregen van een vriendin die vertelde dat een vriendin van haar ze zelf gemaakt had. Ik weet niet met welke techniek, maar zelf gemaakt is goed. (En mooi. Ik draag ze wanneer ik me een meisje voel.)

2. Zelf gemaakt. Maar niet door mij. Ik heb het wel zelf gekocht in een Portugees prulariawinkeltje.

3, 4 en 5. Uit de wereldwinkel. Jawel, als je doorheen de etnisch geïnspireerde ontwerpen uit de jaren '90 kijkt, vind je daar regelmatig schoon, hedendaags gerief. Ook tof is dat het land van herkomst er altijd bij staat. Nummer 3 en 5 komen uit Mexico, daar heb ik een boon voor.

6. Gekocht in een Portugees restaurantje waar één van de diensters zich buiten haar uren uitleeft met materiaal uit de lokale Veritas-variant. Naast de stapel met menukaarten hingen haar creaties te koop. Een goede marketingstrategie: laat de bediening op zich wachten en je verkoopt per couvert ook nog een aantal oorbellen. Maar ik voel me niet bedot, draag ze graag. En ook hier: zelf gemaakt is volgens mij wel oké.

7 en 8. Wereldwinkel. Echt waar.

9. Van Trashilicious. De oorbellen daar worden gemaakt van kroonkurken (de mijne van Corona, wegens de boon...), PET-flessen, stukjes spiegel, autobinnenbanden en ander afval. Fair én ecologisch!

10. Ha, ik dacht dat deze ook uit de Wereldwinkel kwamen. Maar al schrijvend schiet me weer te binnen: ze komen uit die ene winkel in de Mageleinstraat waar vroeger allerlei Indische en Aziatische dingen verkocht werden. Oorbellen en ringen, maar ook wierook en olifantenbeeldjes. Als ik het me goed herinner ging de man in kwestie in die streek op reis om alles rechtstreeks in te voeren. Maar dat is natuurlijk geen garantie op fair trade. Enfin, ik ga de foto niet meer veranderen.


Conclusie: Ik ben U hier grof aan het bedotten. Ik heb nog veel meer oorbellen. Het zijn mijn emo-aankopen. In een bui van het-leven-is-lastig-ik-heb-nu-wel-wat-zelfverwennerij-verdiend stap ik Veritas of Six binnen. Niet dat ze daar met echt goud of zilver werken, maar evengoed zijn die "juwelen" allicht niet in de beste omstandigheden gemaakt. Maar wat ik U wou vertellen: ga eens naar de Wereldwinkel. Ik kocht daar toch maar mooi vijf van de tien hier getoonde juwelen!


********************

Dit bericht past in een reeks over faire kleren. Op vrijdag ga ik (soms!) in mijn kleerkast op zoek naar broeken, rokken, bloesjes, kleedjes, schoenen, ondergoed en kousen die eerlijk gemaakt zijn. Dat wil zeggen: kleren die de katoenboeren én de textielarbeiders in goede werkomstandigheden konden maken en waarvoor ze een deftig loon kregen. Daarom. 
Zin om mee te doen met Fair wear Friday? Mail Lies!

8 opmerkingen:

 1. Ik werk als vrijwilliger in de wereldwinkel, en geloof me: daar is vaak vééél schoons te bespeuren! Ik moet mezelf soms inhouden... ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat kan ik goed geloven. Ik was er zondag weer en kocht bijna 3 tajines die allemaal zo schoon waren. Maar bij de juwelen vind ik het toch soms wat zoeken. Anderzijds, àls ik dan goed zoek, vind ik meestal pareltjes ;-)

   Verwijderen
 2. En ook hier weer overwegend blauw :-)
  Nummer 7 vind ik zelf het mooiste, al zijn het eigenlijk allemaal schoontjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. schoon, ik heb ook heel wat eerlijke exemplaren, iets meer kleurkes, dat wel!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb ook nog meer kleurtjes, maar die komen - tot mijn grote scha en schande - uit de Veritas. Ik weet het niet zeker, maar denk dat er weinig verantwoords aan is... ;-)

   Verwijderen