maandag 26 januari 2015

Fair wear Friday op zondag: bovenstukjes

Met enkel rokjes en kleedjes ben ik niets natuurlijk. Tijd voor bovenstukken! Ik haalde opnieuw die stukken uit mijn kast waarbij ik spontaan dacht: gekocht in winkels die zichzelf verantwoord noemen, deze kleren zouden dus ethisch oké moeten zijn. Doorstaan ze de test?
1. Tweedehands, uit de rekken van Funni. Allerliefste wees me terecht terecht: ik kan niet zomaar veronderstellen dat tweedehands oké is. Ook al is het goed dat deze kleren niet weggegooid worden, als ze in mensonwaardige omstandigheden gemaakt zijn, dan blijft dat zo. Verdien ik nu wel of niet goede punten met dit gilet?

2. Vestje van Armed Angels, gekocht bij Today is a good day in Gent. Eén punt!

3. Topje van Zergatik, gekocht bij O'zon in Gent. Na wat online opzoekwerk blijkt - zoals mij ook al bij de kleedjes overkwam - Zegatik alweer zo'n klein alternatief merk te zijn waar eigenlijk niets ethisch aan is. Hoe graag ik dit ook draag... Nul punten voor het topje.

4. Trui met brede kraag van Uprise. Ik kocht het in O'zon, mijn buurvrouw kocht in de Wereldwinkel een oranje exemplaar met een ander patroon. In de Wereldwinkel! Dan kan het toch bijna niet anders dan fair zijn? Ik vind het merk niet terug bij Rankabrand, maar op de site van Uprise zelf staat dat al hun kleren geproduceerd worden in een fabriek die lid is van the Fair Wear Foundation. Totaalscore tot nu: twee punten.

5. Tweedehands uit de kringloopwinkel. Ik twijfel alweer: geef ik mezelf nu wel of niet een punt?

6. T-shirt met oranje vogeltjes van Uprise, alweer bij O'zon. Mooi merk. En zoals staat bij nummer 4 in dit lijstje: 't zijn schone kleren. Al drie volle punten!

7. Lange mouwen T-shirt met vogelprint van People Tree. Gekocht in Today is a good day. Redelijke score op Rankabrand. Voorlopig toch al vier punten.

8. Warme trui van Goddess Clothes, het archetype van de kleren bij O'zon. Surf zeker eens naar de foto's en het verhaal over Women Warriors bij dit merk. Nu denkt U waarschijnlijk: die kleren zijn toch niets voor haar? En gelijk heeft U, die kleren zijn niets voor mij. Alleen die ene trui dus, die draag ik wel graag. (En ook nog een andere: mijn typtrui.) Lekker warm, lekker lang. Al heb ik wel de mouwen moeten omplooien en vastnaaien. Met van die wijd uitlopende mouwen kan ik niets. Dat wordt nat in de afwasbak en zit veel te nauw als je een jas aantrekt. Enfin, het is geen groot verlies als ik dit merk nooit meer zou kopen: scoort nul op fair trade.

9. T-shirt van Kana Beach Biologik. Gekocht in O'zon and here we go again: een klein en alternatief merk, maar niet ethisch. Ze beweren wel dat hun fabriek in Hongkong oké is, maar ik vind nergens anders bevestiging of bewijs. Als ik het fair wil spelen (pun intented), dan levert dit geen punten op.

10. Tweedehands, kringloopwinkel Vlaamse Kaai.


Conclusie: als ik streng ben en mezelf voor tweedehands geen punten geef, dan haal ik in totaal 4 op 10. Ben ik mild en krijgt elk tweedehands stuk in de deliberatieronde nog een half puntje, dan wordt de totaalscore opgetrokken tot 5,5 op 10. Met de (waarschijnlijk onverantwoorde - dat ben ik nog niet eens nagegaan) hakken over de sloot.


********************
Dit bericht past in een reeks over faire kleren. Op vrijdag ga ik (soms!) in mijn kleerkast op zoek naar broeken, rokken, bloesjes, kleedjes, schoenen, ondergoed en kousen die eerlijk gemaakt zijn. Dat wil zeggen: kleren die de katoenboeren én de textielarbeiders in goede werkomstandigheden konden maken en waarvoor ze een deftig loon kregen. Daarom. 
Zin om mee te doen met Fair wear Friday? Mail Lies!

7 opmerkingen:

 1. Goh, naar fairheid is het inderdaad een beetje twijfel, zo tweedehands, maar ik zie het zo: als je sowieso iets wil kopen, dan toch beter tweedehznds dan nieuw, want dat is er al en hoeft niet geproduceerd te worden. Da's meer een ecologisch voordeel misschien, maar toch, ervan uitgzande dat de meeste productie niet helemaal fair is, is dat dan toch beter. En weer allemaal blauwgroen, ik ben benieuwd wzt je daarover vertelt morgen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Stel je voor, dat alle tweedehands binnen een jaar of 10 vanzelf fair trade zou zijn omdat de mensen tegen dan niet anders meer dragen. Het zou een schone wereld zijn! Maar tot dan: je hebt gelijk, tweedehands is hoe dan ook beter dat nieuw unfair. En het stukje over blauwgroen staat klaar sinds gisteravond, verschijnt strakjes... ;-) Ben benieuwd wat je ervan vindt.

   Verwijderen
 2. Mijn conclusie Ellen = blauw-groen is je kleur en het staat je beeldig!! Of het nu fair is of niet, ze hebben in ieder geval FLAIR

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goh, waarom geen volle punten voor tweedehands? Uiteindelijk geef je die kleren een tweede leven en dat is toch ook duurzaam omgaan met kleding, vind ik.
  In mijn "puntenstelsel" (dat klinkt alsof er keihard over nagedacht is, wat niet zo is) gaan er punten naar fair, tweedehands of zelfgemaakt en krijgen tweedehandse faire kleding en zelfgemaakt uit faire stoffen dubbele punten! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben eens gaan kijken. Jij geeft jezelf dus echt een rapport, met rode stylo en al? Super! Verder kan ik je wel volgen in het puntenstelsel: dubbele punten voor fair tweedehands, dat lijkt me inderdaad dubbel en dik verdiend.

   Verwijderen
  2. ik vind dat Le petit Requin een punt heeft. Ik vind dus ook dat tweedehands echt wel een vol punt waard is!

   Verwijderen