woensdag 21 januari 2015

Fair wear Friday op woensdag: rokjes

Een tijdje geleden beloofde ik om elke laatste vrijdag van de maand iets te schrijven over schone kleren. Ahum, het is woensdag en ik heb al twee maanden overgeslagen. Mijn excuses.

't Is dat ik vooralsnog geen volledig faire tenue heb kunnen samenstellen. Rokjes, dat heb ik wel. Allemaal rokjes volgens regel nummer 4 van Fair Wear Friday: 'tweedehands zult gij eren'. En ook wel regel nummer 6: 'leer breien, naaien of ook haken'.

1. Kokerrok, handgemaakt door iemand die er iets van kent. In die kokerrok kan ik fietsen noch trappen nemen. Hij dient alleen maar om te staan blinken op een receptie, of ingetogen te dansen onder een schone luster. Als ik hem aanheb voel ik me supervrouwelijk. Tegelijk vraag ik me telkens af hoe die vrouwen in de jaren '50 leefden. De afwas doen, kinderen te voet naar school brengen en op de bank cocktails nippen, lijken me wel haalbaar. Stofzuigen of de gordijnen wassen al veel minder. Niet dat ik zo vaak gordijnen was, hoor. Ik beeld me alleen in dat huisvrouwen in de jaren '50 zulke dingen deden.

2. Kringlooprok. Er zat een vlekje op dat ik nog snel wou weg krabben...

3. Tweedehands bij Think Twice.

4. Tweedehands bij Fann.

5. Kringloopwinkel Brugse Poort.

6. Kringloopwinkel Vlaamse Kaai.

7. Kringloopwinkel Brugse Poort. Handgemaakt. Ik weet niet welk, maar daar zit een verhaal achter. Was iemand hier uit de buurt ontevreden met zijn/haar eerste poging tot rokje naaien? Was het te groot, te klein? En bracht hij/zij het daarom maar naar de kringloopwinkel? Het zit mij perfect, en ik heb tot nog toe geen enkele stikfout ontdekt. Dus wie het ook heeft gemaakt, bedankt voor het probeersel!

8. Zelf genaaid. Eigenlijk moeten er nog een rits en een onderrok in om het écht goed te laten vallen. Maar voorlopig kom ik er ook zo mee weg.


Volgende keer toon ik bloesekes en kleedskes met de juiste labels van écht faire merken.

Hoop ik.


********************

Dit bericht past in een reeks over faire kleren. Op vrijdag ga ik (soms!) in mijn kleerkast op zoek naar broeken, rokken, bloesjes, kleedjes, schoenen, ondergoed en kousen die eerlijk gemaakt zijn. Dat wil zeggen: kleren die de katoenboeren én de textielarbeiders in goede werkomstandigheden konden maken en waarvoor ze een deftig loon kregen. Daarom. 
Zin om mee te doen met Fair wear Friday? Mail Lies!

9 opmerkingen:

 1. Mooi! Nr 1 is idd héél flatterend! :) Ik denk niet dat ze elke dag zulke rokken aandeden in de '50 hoor... ;-) Mijn voorkeur gaat naar nr 5, staat je echt heel goed!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nu je het zegt: bij nummer 5 kreeg ik al wat complimenten. Misschien dat ik dat rokje dan nog wat vaker moet aandoen... Merci!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Al goed dat ik mijn dochters niet in de kringloopwinkel gaan halen ben maar volgens de fair trade methode: rechtstreeks van fabrikant naar consument

  BeantwoordenVerwijderen
 4. wat is het nu, de fair wear friday of
  the flair wear mayday ?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mijn eerste reactie was: amai, gij hebt smalle benen! :-)
  Daarna: mooie rokjes! En zoveel fair wear! Ik heb afgelopen vrijdag mijn eerste Fair wear Friday gedaan, maar die komt er bijlange zo positief niet uit als hier bij jou, vrees ik.
  Nr. 1 is héél mooi, maar kan mij inderdaad voorstellen dat dat geen rokje voor elke dag is :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb smalle benen, da's waar. En als ik naar de benen van mijn moeder kijk, gaan die nog jààààààren meegaan. Je troeven moet je uitspelen, hé?! Ik ben bij jou eerder al eens gaan kijken naar jouw FWF, vooral dat handgeschreven rapport vond ik wel heel leuk gedaan. Ook al was de score niet zo hoog... ;-) Maar ik merk dat mijn score ook niet echt zo fair is als ik zou willen (en niet zo fair als ik stiekem gedacht had). Te bedenken dat ik voor deze post ook zwaar selecteer: ik toon niet eens de helft van mijn kleerkast, alle stukken die ik laat hangen zijn zeker niet fair. Bedroevend, vind ik zelf. Maar het is nooit te laat om langzaam maar zeker te veranderen, toch?

   Verwijderen
 6. Dat is inderdaad ook mijn instelling: op dit moment is het aantal faire stuks in mijn kleerkast nog veel te laag (ook als ik mijn Fair wear Friday zou doen zoals jij met enkel de faire stuks en niet met een outfit samengesteld uit vanalles, kom ik nog niet aan de helft van wat jij hier toont), maar beetje bij beetje zal dat wel veranderen. Sowieso beter laat dan nooit!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij mij is het ook maar beetje bij beetje, hoor. Alle kledingstukken in mijn kast waarvan ik zéker wéét dat ze niet fair zijn, toon ik hier niet. 't Is een beetje zeuren, dus. ;-)

   Verwijderen