donderdag 29 januari 2015

Fair Fashion Fest

Waarom ik zo gehaast al die berichten schreef over de faire kleren in mijn kast? Awel, omdat de Belmundo-activiteitenreeks van de Gentse Noord-Zuiddienst dit jaar focust op duurzaam gebruik van grondstoffen.

Ik sta daar zelf ook niet altijd bij stil, maar kleren worden wel degelijk gemaakt van grondstoffen: natuurlijke zoals katoen, vlas en hennep, dierlijke zoals wol en zijde en synthetische zoals polyamide, polyester, polyacryl, enzovoort. Als dat soort onbegrijpelijke termen in het wasetiket staat, kan ik me daar werkelijk níets bij voorstellen. Ik kan alleen maar vermoeden dat onze planeet er geen oneindige voorraad van heeft.

Komt daar nog bij dat die grondstoffen doorgaans in een productieketen terecht komen waar misbruiken en oneerlijke handel welig tieren. En omdat wij allen regelmatig dit soort producten kopen... Kijk maar in uw kleerkast... Enter Fair Fashion Fest, het eerste Belgische festival over eerlijke mode.Ik sloot mij aan bij de enthousiaste ploeg FFF-vrijwilligers die dat hele Fair Fashion Festival in elkaar bokst en geef hier alle inside informatie prijs.

Op het programma:

Doorlopend DIY TEXTIELWORKSHOPS. Breng oude kleren mee die je wil pimpen of die je graag doorgeeft aan iemand anders. Want aan de lopende band is het strikjes maken uit oude jeansnaaien met BOHOecochique juwelen maken van afval, vilten en zeefdrukken met het MIAT en garen maken van oude T-shirts. En dan heb ik nog niets verteld over de markt! 

Twee keer een MODESHOW. 'Hippe vintage en hedendaagse streetwear' wordt er aangekondigd. 'Oh,' hoor ik u denken, 'van die kleren die ik nooit draag!' Maar neen, het is een échte show met professionele modellen (m/v) en mooie mode van merken die ook te koop zullen zijn. Kom kijken als ge mij niet gelooft.

Een fairtrade VERWENMARKT. Verspreid over alle verdiepingen van het MIAT brengen mode-experts en creatieve ondernemers eerlijke en duurzame kleren / schoenen / handtassen / accessoires aan de man. Voor onder uw kleren (denk kousen, basic T-shirts en ondergoed) is er Goedvandoen en Meer dan Mooi. Er zijn kinderkleren van Hip and green en Yez4YouGood Fibrations staat er met onder meer de merken People Tree en Armed Angels waarvan ik al schone dingen heb gekocht. De crème de la crème van de Gentse kringloopscene komt, aangevuld met de vintage collectie van Think Twice en de kleren van de Wereldwinkel. Er zijn schoenen van Chevalier des pieds en met anderen wordt nog onderhandeld! 

Tussen al die schone dingen ook nog INFOSTANDS en INFOSESSIES. Netwerk Bewust Verbruiken komt met My Fair Baby. Wereldsolidariteit vertelt het verhaal achter de Schone Klerencampagne. Tweedejaarsstudenten modetechnologie van HOGent stellen hun design on demand voor. Lisette zoekt afnemers voor eerlijke katoen uit Mali. De auteur van het boek 'Mode voor Morgen' geeft tips over hoe je de huidige inhoud van je kleerkast langzaam maar zeker kunt verduurzamen. En had ik al verteld dat een kleurenanalyse daarbij kan helpen? Ja, toch? Check Karmo-zijn!


En dan is er natuurlijk nog het MIAT zelve, met zijn indrukwekkende weefgetouwen en machinerie uit de tijd van Daens. Gent heeft een rijk textielverleden. In onze beluiken zijn mensen in beweging gekomen tégen kinderarbeid en vóór een beter loon, een wekelijkse rustdag, ontslagbescherming, enzovoort. Ergens ontroert het mij dat onze Stad dat wil aanvullen met de textielvraagstukken van vandaag. Tijdens het FFFest gaat er dus ook concrete actie zijn. Je kunt jezelf laten fotograferen met je kleren binnenste buiten en zo mee je schouders zetten onder de FASHION REVOLUTION: een oproep voor meer transparantie en eerlijke werkomstandigheden in de kledingindustrie. 

Maar ook als je geen zin hebt om op de barricaden te staan, kom toch gewoon af! Om kleuren te kijken, stoffen te voelen, verhalen te horen, schoenen te passen, creatief te doen of schone kleren te kopen. Dus noteer in uw agenda: zondag 1 maart, van 13 tot 18 uur, FFF in het MIAT in Gent.

7 opmerkingen:

 1. Potverdorie dat ziet er leuk uit! Hopelijk wordt het een succes, dan kan ik volgend jaar misschien wel komen (nu dus niet).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Stad Gent weet nog niet zeker of dit een jaarlijks of zelfs tweejaarlijks terugkerend evenement zal zijn. Maar als het zover is, dan laat ik het zeker weten. Wat jammer nu, dat je niet kunt komen...

   Verwijderen
 2. Ik zit met een bbabborrel, maar hoop dat ik dit er nog bij kan plannen. Op hoop van zegen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Babietjes en jonge ouders zijn snel vermoeid, je moet daar niet al te lang blijven plakken ;-) Kom maar af! Ik ga daar rondlopen met een T-shirt van FFF, klamp mijn aan dan zie ik je eens in levende lijve. Daar kijk ik al naar uit.

   Verwijderen
 3. Oh, jammer dat het niet ook in de voormiddag is! Wij zijn dat weekend toevallig in België, maar vertrekken die zondag naar huis en dat is meestal rond de middag zodat we tegen 19h terug hier zijn. Ik ga eens zien met mijn vriend (degene die de dag erna vroeg op moet om te gaan werken) of we dit keer misschien niet toch een beetje later kunnen vertrekken :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat vind ik nu eens een zéér goed idee. Er zijn veel argumenten die jouw positie in de onderhandelingen versterken, hé: het is gratis en voor niets, het gaat tof zijn én interessant én verantwoord én hip, en het MIAT is hoe dan ook altijd de moeite waard. Succes ermee! En laat iets weten als je komt...

   Verwijderen