vrijdag 23 mei 2014

Post

In de bib ontleenden we een informatief kleuterboek over de post.

Twee bedenkingen:

1. Bestonden dat soort kleuterboeken vroeger ook al? Nu zie ik overal boeken over dinosaurussen, ons lichaam, het heelal, de vlinder, enzovoort. Niet voor kinderen van lagere schoolleeftijd, maar voor kleuters! Let wel, ik ben voor. Maar ik vraag me dat gewoon af: bestond dat vroeger ook al?

2. De post past zo langzamerhand in het rijtje dinoboeken. Het lijkt wel iets voorhistorisch. Hoe zo'n brief eerst in een brievenbus gaat en dan naar een kantoor en dan naar nog een ander kantoor, waarna de postbode het uiteindelijk weer in een brievenbus dropt - een andere deze keer, die van de uiteindelijke bestemmeling - daar begreep vooral Lukas niet erg veel van.

Niet dat sms-en of mailen of iets dergelijks voor hem wél zoveel duidelijker is. Maar toch: ik bedacht plots dat hij, behalve op vakantie, waarschijnlijk nog nooit een brief gepost heeft. Terwijl ik als kind voor mijn ouders regelmatig postzegels plakte en brieven op de bus deed.

Richting Citadelpark, twee straten van ons huis, stond zo'n rood geval. En ook vlakbij grootmoe en grootva, aan een andere bocht van het Citadelpark. Er was er een aan het Ros Beiaardpark, op weg naar de scouts. En natuurlijk een aan het station, rechts voor de ingang (laatste lichting om 19u).

En nog iets verder, voorbij de tunnel naar de Voskenslaan, kon je 's avonds na 19u stiekem je brief droppen in de open metalen karren die in de schemering druk met allerlei post gevuld werden. Je zag er heel veel late mensen af en aan lopen, de mannen en vrouwen van de post riepen dan gewoon boven het lawaai uit: "gooi daar maar!" (Handig wanneer ik Allerliefste nog per se die dag een internationale brief wou versturen.)

Vandaag weet ik in mijn buurt de brievenbussen amper staan - dat heb ik moeten opzoeken via internet! En omdat dat hele systeem toch nog altijd iets magisch heeft, hebben we thuis een postkantoor geopend. De rode bus is de centrale. En daarnaast hangen de verschillende bestemmingen.

Wanneer er vriendjes komen spelen, maken we snel een bus bij.
Soms mag die blijven hangen, soms gaat die bus daarna met het vriendje naar huis.

Linksonder bijvoorbeeld.


4 opmerkingen:

  1. Ah, leuk! Bij ons staat er nog een postbus vlak in de buurt. Ik ben nog van het ouderwetse type dat graag kaartjes stuurt.

    BeantwoordenVerwijderen