donderdag 6 oktober 2011

Make over

Toen we beslist hadden dat ze voor haar vierde verjaardag een fiets cadeau kreeg, begon de zoektocht naar een degelijk, unisex model op haar maat. Dat bestaat precies niet meer... Dus vatten we het plan op om op autoloze zondag naar de tweedehands fietsenmarkt te gaan.

De vrijdag voordien komt "Sander uit haar klas" aangereden op exact het model dat ik in gedachten had. Tegen de moeder: "Waar hebt ge dat gekocht?" - "Gewoon. Gekregen van *andere moeder* hier op school." Die andere moeder passeert net: "Zeg, *andere moeder*, hebt gij toevallig niet nog zo'n fietske staan?"

En jawel hoor. Einde van de zoektocht en begin van de make over.

Stap 1. Pulk de stickers eraf...


Stap 2. Ontmantel en fiets met je eigen fiets drie verschillende fietsenmakers af op zoek naar nieuwe onderdelen. Bijvoorbeeld handvatten (want online zijn ze niet op voorraad, duurt de levertermijn te lang of wordt er niet geleverd aan buitenland België) en een universele kettingkast voor kinderfietsen (dat bestaat niet, mevrouw).Stap 3. Verwijder de handvatten (eerst moet je op internet helemaal naar beneden scrollen en dan zogezegd inspuiten met spiritus - ik ken geen junkies of veeartsen en gebruikte dus toch maar brute kracht en een scherp mes).Stap 4. Schuur daarna alle verf eraf en spuit opnieuw, ongeveer zo.
Goed afplakken en werken in open lucht kan ik U aanbevelen.


Stap 5. Monteer opnieuw alle oude en nieuwe onderdelen. Oh ja, dit is de stap waarin U bedenkt dat U in stap 2, tijdens het ontmantelen, toch beter notities en foto's gemaakt had. Maar hé, Allerliefste vond dat tijdverlies. Het leek hem een grotere uitdaging om het zo te proberen en eerlijk gezegd: dat viel best mee.

Stap 6. Ook al is het nog niet helemaal af, geef het cadeau. Ze zal er hoe dan ook blij mee zijn.

Stap 7. Ga op een mooie donderdagavond naar de fietskeuken om - samen met knappe Sander - alsnog te werken aan onderdelen waarvoor je zelf het juiste materiaal niet had. Zoals daar zijn: de kettingkast monteren en het stuur lager zetten.

Volg deze stappen nauwgezet, dan is dit het eindresultaat:


PS: En voor de volledigheid hieronder een maattabel. Zoekend naar een tweedehands model op Kapaza enzo heeft het lang geduurd voor ik wist hoeveel "inch" ze nodig had.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten