maandag 14 februari 2011

Piñata

Aan Valentijn doen wij niet mee. 't Is hier nog vollen bak vakantieherinneringen ophalen.

Vochos en piñatas, twee typisch Mexicaanse dingen die niet in een valies passen.
(Gelukkig zijn daar nog: tequila, onversneden cacao, indígena popkes, de Lotería...)
Dus wat deden we bij thuiskomst?
Onze postkaartjes versturen (altijd te laat) en zélf onze souvenirs knutselen: piñatas.

Voor verjaardagsfeesten, Kerst, een goed rapport, familiebijeenkomst of zomaar: Mexicanen bestellen een mooi gekleurde piñata (traditioneel een ster, maar ook verkrijgbaar in allerlei Disney figuren), vullen hem met dulces, hangen hem omhoog en laten de kinderen er met een basebalknuppel op meppen tot de piñata uit elkaar valt en alle snoepen naar beneden dwarrelen op hun kop pletsen.

Leuk om te meppen, lekker om te snoepen, simpel om te maken.
Hieronder een filmpje met duidelijke en saaie instructies. Maar echt, dat met die bloem en het water werkt!
Enkele extra tips:

Papier maché maakte ik bij de jeugdbeweging altijd met behangerslijm. Maar geloof me: als kinderen meehelpen (vuile kleren!) en er later van snoepen (lekker vergif!) gebruik je liever de truuc met (1 eenheid) bloem en (2 eenheden) water. Met die verhouding moet je een smeuïge pasta bekomen (ik heb naar eigen aanvoelen wat extra water gebruikt). Je hebt behoorlijk wat van die pasta nodig.

- Zet de ballon in een kommetje. Dan rolt-ie niet de hele tijd weg.

- Plak de ballon twee keer vol met stroken krantenpapier: 4 à 5 cm breed en ongeveer 10 cm lang. Ook al lijkt het niet zo terwijl je bezig bent: twee laagjes zijn echt stevig genoeg voor de snoepen om er niet uit te vallen, en licht genoeg om kapot geklopt te worden. Gebruik stukjes krantenpapier met gewone tekst: foto's en titels krijg je moeilijk weggeverfd of overplakt. 


- Voor een traditionele piñata heb je vijf punten nodig: één naar beneden gericht, de andere naar de vier windrichtingen. Rol twee à drie vellen tegelijk op tot een punt (model: frietzak). Knip inkepingen in de onderkant: plooi ze naar buiten, zet op de beplakte ballon, smeer vast met de waterbloempasta, plak er nog enkele stroken krantenpapier bovenop. Smeer de punten langs de buitenkant ook in met de waterbloempasta. Zo worden ze iets steviger.

- Je kan de piñata bekleden met gekleurd crêpe-papier
Schilderen vonden wij leuker: zo kon Jana ook ten volle meedoen. 

- Prik de ballon pas uit het binnenste deel weg als alles helemaal klaar is. Zolang het touw aan het knoopke van de ballon blijft, hang je hem na het verven makkelijk te drogen. 

- Afwerken met gekleurde stroken crêpe-papier (of cadeaulint) aan de uiteinden van de punten. Een nietjesmachine is handig.


In het midden en rechts voor de klas en het dagverblijf.
Persoonlijk hadden wij het kleurenpakket iets meer assortie gekozen.
Maar hé, het is hààr cadeau. Voor hààr klasgenoten en vriendjes uit de kinderopvang. 
En het is ook hààr meter.
Maar we hebben wijselijk slechts één kleur verf ter beschikking gesteld...

En ik wou zeggen: Kijk eens hoe plezant!!! Om dan te verwijzen naar een filmpje over hoe de kinderen erop los meppen. Probleem is dat haar klasgenoten de piñata niet kapot willen slaan...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten