zaterdag 31 augustus 2019

Taifoon

Maandag worden op school de bomen gesnoeid. Preventief, tijdens het weekend zou een taifoon passeren, een orkaanachtige storm.

Dinsdag krijgen we bericht van Storm Alert. Allerliefste en ik zijn hier beiden ingeschreven op een systeem dat ons op tijd waarschuwt voor overstromingsgevaar en allerlei noodweer, variërend van code geel tot code rood. 

Woensdag aangepast bericht. De taifoon beweegt richting Noord Vietnam. Op een simulatie zien we dat Da Nang en dus ook Hoi An, waar wij wonen, aan de buitenkant van de taifoon liggen. Wanneer we dat nieuws met familie delen, vindt mijn schoonzus het toch nog gevaarlijk klinken en antwoordt mijn vader dat hij dat eigenlijk graag eens zou meemaken.

Donderdag regent het. De hele dag. Ik koop op de markt in voor een dag of drie, vier. Als het echt nodig is, kunnen we dit weekend gewoon binnen blijven. Tegen de avond staat de rivier die aan het einde van de zomer tot op de bodem gezakt was, weer op haar normale peil. 

's Nachts wakkert de wind aan. 

Vrijdag regent het. De hele dag. Het water in de rivier stijgt nu boven haar normale peil. De straten die gisteren nog niet blank stonden, staan vandaag onder water. We waden naar school. Door weer en wind, veel wind. Na school zwakt het af, we wagen ons nog even buiten. Op de hoek van de straat... Een half uur later is de boom verzaagd en staat de elektriciteitspaal alweer recht. Het (weinige) verkeer kan weer normaal door. Onze buurt is klaar voor dit weekend, klaar voor het komende regenseizoen.
     

Geen opmerkingen:

Een reactie posten